Bevallen, kanker overwonnen en nu lijsttrekker

NA EEN JAAR AFWEZIG PIKT STEPHANIE CAMU DE POLITIEKE DRAAD OPNIEUW OP

Stephanie kijkt vol ambitie naar de gemeenteraadsverkiezingen.
Foto Frank Eeckhout Stephanie kijkt vol ambitie naar de gemeenteraadsverkiezingen.
Een bewogen jaar. Dat is het minste wat Stephanie Camu (34) uit Lede kan zeggen. Nadat ze in maart bevallen was van haar derde zoon, stelden dokters baarmoederhalskanker vast bij de jonge vrouw. "Ik werd geopereerd en de ziekte lijkt overwonnen. Ik voel mij ondertussen zo sterk dat ik klaar ben om bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker te worden bij sp.a", zegt Stephanie.

Precies één jaar gaf Stephanie Camu verstek in de Leedse gemeenteraad. Een moeilijke zwangerschap noopte haar vorig jaar in september een periode van non-activiteit in te lassen. Dat Stephanie toen al voor de derde keer een kind verwachtte, was überhaupt al een hele prestatie want op haar vijftiende kreeg ze te horen dat ze kanker had aan de eierstokken. "Ik wist al op jonge leeftijd dat het moeilijk ging worden om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Toen ik op mijn 28ste na jaren proberen nog steeds kinderloos was, schakelden we een hulplijn in", vertelt Stephanie.


Ondertussen hebben Stephanie en haar man twee flinke kleuters van 5 en 3 jaar en een baby van 7 maanden.

Baarmoederhalskanker

"Mijn laatste zwangerschap was echter een marteling. Ik leed aan allerlei kwaaltjes en op de koop toe kreeg ik last met mijn nieren. Na de bevalling was ik een wrak. Gelukkig was onze baby in orde", gaat Stephanie verder. Maar toen moest het ergste nog komen voor de jonge moeder. "Omdat ik zo had afgezien tijdens de zwangerschap, onderging ik nog enkele onderzoeken. Toen kreeg ik het zware verdict te horen: baarmoederhalskanker. Het leek alsof ik een dreun kreeg op mijn hoofd. Gelukkig waren de dokters er snel bij en was het gezwel nog niet te groot. Een operatie zou mij er vanaf helpen. Een nabehandeling met chemo of bestraling bleek uiteindelijk niet nodig. Dat was het goede nieuws. Toch ga ik nog steeds met een bang hartje op controle."

Politieke ambitie

De moeilijke zwangerschap, gevolgd door een operatie, zetten de politieke ambities van Stephanie op een laag pitje. "Politiek was even bijzaak. Genezen stond voorop. En mijn gezin uiteraard. Maar met het aansterken, kwamen ook mijn ambities terug. Als gauw wilde ik de draad opnieuw oppikken. Eind juli ging ik terug aan de slag op mijn werk en in september maakte ik mijn comeback in de gemeenteraad. Ik liet mijn partij meteen ook weten dat ik volgend jaar lijsttrekker wil zijn bij sp.a en ik kreeg een volmondige ja op mijn vraag. Momenteel zitten we met twee verkozenen in de oppositie maar misschien kunnen we na de verkiezingen wel toetreden tot de gemeenteraad. Het is immers mijn ultieme ambitie om schepen te worden. Na wat ik dit jaar allemaal heb meegemaakt, mag ik toch een beetje dromen, niet?", besluit Stephanie met een knipoog.