"Wij zijn beetje psychologen van het dorp"

VADER EN ZOON BATEN HALVE EEUW CAFÉ 'HOOP IN DE TOEKOMST' UIT

Oscar 'Kar' Baeyens en zoon Marnik achter de toog van café 'Hoop In De Toekomst'.
Koen Moreau Oscar 'Kar' Baeyens en zoon Marnik achter de toog van café 'Hoop In De Toekomst'.
Oscar 'Kar' Baeyens en zijn zoon Marnik vieren dit weekend hun gouden jubileum achter de toog van café 'Hoop In De Toekomst' in Wanzele. "We hebben hier mooie, maar ook tragische momenten gekend. Wij zijn een beetje de psychologen van het dorp."

Café 'Hoop In De Toekomst' is al decennia een begrip in Wanzele en omstreken. "Het café houden kreeg ik mee met de moedermelk", vertelt Oscar 'Kar' Baeyens. Zijn moeder hield vanaf 1935 de oude Kring - huidige parochiezaal De Spinch - aan de Wanzeelse kerk open. Tijdens de oorlog moest ze even sluiten, waarna het café verhuisde naar de Bredestraat en uiteindelijk de Nonnenbosstraat. "Aanvankelijk heette het café 'Onder ons', maar de duivenmelkers vonden 'Hoop In De Toekomst' een betere naam."


Na Kar's moeder stond zijn echtgenote Georgine Bach er achter de toog. "Ik sprong 's avonds, na mijn dagjob als kraanmachinist en in het weekend bij." Een hele uitdaging voor een gezin met vier kinderen waaronder een meisje met het syndroom van Down. "De oudste dochter zat op internaat in Gijzegem, maar dat zagen de anderen niet zitten." Zij hielpen met het inkorven van de duiven. "Alle constateurs (duivenklokken, red.) regelen, uitlezen en opwinden. Moeder was er uren mee bezig en ook wij forceerden er onze vingers op", vult Marnik 'de Witten' Baeyens aan, die de moderne technologie bestoeft. "Vandaag is het gelukkig veel eenvoudiger."


Een gezinsvakantie zat er al die jaren niet in. "Wij gingen wel met moeder naar zee, maar vader bleef toen thuis voor het café. Ik heb het nooit anders geweten." Marnik kwam 17 jaar geleden in het café. "Mijn moeder is hier sindsdien nauwelijks nog geweest, maar mijn pa was hier tot over enkele maanden bijna dagelijks te vinden. Het is zijn lang leven en zonder het café was hij anders wellicht al lang dood", lacht de man.

Kar tapt een pintje in 1978.
Repro Moreau Kar tapt een pintje in 1978.

Leven in parochie

'Hoop In De Toekomst' was dan ook al die jaren de draaischijf van het sociale leven in Wanzele. "De schutters, de vogelclub, de duivenmelkers, de kaarters, de wielrenners, de geburen, de jeugd en de senioren. Allemaal waren en zijn ze hier en in onze feestzaal thuis. We hebben hier veel mooie en ook tragische momenten gekend. Kermissen, trouwfeesten en ambiance, maar ook scheidingen, ambras en pijnlijke overlijdens." Toch zijn vader en zoon ook vandaag nog verknocht aan het café houden. "Zelf drinken we niet en zijn we vaak een beetje de psychologen voor het dorp." Het geheim van een goed café. "Open zijn, proper zijn, beleefd zijn en eerlijk zijn", klinkt het duidelijk.


Naast hun café zetten zowel Kar als Marnik Wanzele op de kaart. "De organisatie van de eerste kermiskoers van het seizoen is onze grote trots, maar we zetten ook graag mee onze schouders andere initiatieven zoals Wanzele Feest, de kermisloop en andere zaken. Een dode parochie is ook de dood voor een café, maar dat staat hier nog lang niet te gebeuren."

Langste toog

Dat bewijzen ze dit weekend met een stevig feestje. Vrijdagavond is om er 21 uur een optreden van De Helaasheid Der Zingen, zaterdag staat om 17 uur een recordpoging voor de langste toog en 21 uur een optreden van Be Naked gepland en zondagochtend is er een #rideforben fietstocht ter nagedachtenis van vrijwillig brandweerman Ben Scheire die begin dit jaar in het Franse Les Deux Alpes om het leven kan. Nadien wordt paella geserveerd.