"Onwel, maar ik moest finish van die Touretappe zien"

LUCIEN VAN IMPE PRAAT VOOR HET EERST OVER HARTAANVAL

Lucien Van Impe op de Boekenbeurs.
Foto Sporza Lucien Van Impe op de Boekenbeurs.
Iets meer dan drie maanden na zijn hartaanval signeerde Lucien Van Impe (71) op de Boekenbeurs het nieuwste boek over hem: 'De dag dat ik de Tour verloor'. Voor het eerst vertelde de wielercoryfee over wat hem afgelopen zomer overkwam. "Ik werd onwel toen ik naar een Touretappe aan het kijken was. Mijn vrouw wilde de dokter bellen, ik wilde wachten tot de finish", zegt Van Impe.

Op het na-Tourcriterium van Aalst afgelopen juli stond Lucien Van Impe op het wedstrijdblad van de Gentlemen's Classic, maar hij lag toen al in het OLV-ziekenhuis na een hartaanval de vrijdag voordien. De voorbije maanden nam hij de tijd om te herstellen, ging hij op controle in het ziekenhuis en schuwde hij de media. Op de 'wielerdag' van de Boekenbeurs in Antwerpen praatte hij voor het eerst over wat hem overkomen is.


De oud-wielrenner vertelde hoe hij naar de televisie aan het kijken was, toen het gebeurde. "Ik had pijn in de maag, ik dacht dat het van de mosselen met friet was die ik gegeten had. Het werd erger en ook mijn linkerarm begon pijn te doen", zegt Van Impe. "Achteraf zei ik tegen de dokter: Pijn? Tijdens het wielrennen deed het tien keer meer pijn. Als je wielrenner bent geweest, dan denk je dat de pijn over zal gaan. Ik wist niet wat de symptomen van een hartaanval waren. Het waren de laatste 20 kilometer in die Touretappe op tv en ik probeerde het uit te houden tot de aankomst. Mijn vrouw Rita heeft de huisarts gebeld, en toen die niet thuis bleek, heeft ze naar dokter Renno Roelandt - voorzitter van het na-Tourcriterium - gebeld. Hij zei: 'Direct naar het ziekenhuis'."


Toen Lucien Van Impe het OLV-ziekenhuis binnenkwam, ging het licht uit. "De dokters kwamen van alle kanten met instrumenten. 'Hij maakt een infarct', hoorde ik roepen. Na die stent ging het wel meteen beter", zegt hij.

Openhartoperatie

Na tien dagen mocht Van Impe het ziekenhuis verlaten. Nadien kreeg hij te horen dat er een openhartoperatie nodig was. Twee dagen voor de ingreep kreeg hij telefoon van de dokter dat ze toch niet zouden opereren en dat er nog onderzoeken moesten gedaan worden. Voorlopig is er nog geen operatie geweest, Van Impe hoopt dat het niet hoeft.


Lucien Van Impe zegt dat de revalidatie goed verloopt. "Ik voelde me goed, dus wou ik wel komen signeren op de Boekenbeurs. Ik moet nog twee keer per week naar het ziekenhuis om te revalideren en op controle. Normaal zal dat nog drie à vier maanden zo zijn. Vroeger deed ik de klusjes in huis, maar ik moet het nu rustiger aan doen. Zware inspanningen zijn uit den boze. Voor het gebeurde in juli was het van in 1987 geleden dat ik nog eens bij de dokter was geweest. Ik weet nu dat je je twee à drie keer per jaar moet laten nakijken bij de dokter", zegt de oud-wielrenner.