"Niet opgeleid om te snoeien"

BOUWBEDRIJF STAAT TERECHT NA DODELIJKE VAL WERKNEMER

Het lichaam van Jacek Piwowarski wordt weggebracht na zijn dodelijke val in Ossenbroeck op 14 maart vorig jaar.
Archieffoto Frank Eeckhout Het lichaam van Jacek Piwowarski wordt weggebracht na zijn dodelijke val in Ossenbroeck op 14 maart vorig jaar.
Bouwbedrijf Rentabel uit Lede moet zich voor de rechtbank verantwoorden omdat het niet voldoende veiligheidsmaatregelen zou hebben genomen toen een Poolse arbeider een knotwilg snoeide en daarbij een dodelijk val maakte. Bovendien bleek het slachtoffer niet opgeleid om bomen te snoeien.

De 55-jarige Poolse Jacek Piwowarski was op 14 maart 2016 samen met een ploegleider in een tuin aan de Ossenbroeck in Sint-Lievens-Houtem knotwilgen aan het snoeien. Jacek werkte intussen 2,5 jaar bij het bouwbedrijf Rentabel, maar had nog niet aan knotwilgen gewerkt. Terwijl hij op een vier meter hoge ladder met een kettingzaag aan het snoeien was, liep het fout. Jacek viel van de ladder en was op slag dood. "De feiten zijn zeer hard en ze worden nog ernstiger omdat de werkgever geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel kent", opperde de procureur.


De gedelegeerd bestuurder van het bedrijf heeft ook de functie van preventieadviseur en wordt dus persoonlijk verantwoordelijk geacht door de familie van Jacek en het arbeidsauditoraat. "Het knotten van wilgen brengt bijzonderheden met zich mee, zeker als ze al lang niet meer gesnoeid zijn, zoals hier het geval was, en als ze scheuren vertonen. De risicoanalyse had dit moeten vermelden. Het slachtoffer was niet opgeleid om bomen te snoeien en de beklaagde had moeten weten dat het niet veilig was voor onopgeleide werknemers. Het is te gemakkelijk om de schuld in de schoenen van het slachtoffer te schuiven. Trial and error is geen optie in zo'n situaties, want de gevolgen van een error zijn enorm", stelde de procureur.

Materiaal

Het bedrijf is volgens de burgerlijke partij ook verantwoordelijk omdat Jacek niet over het nodige materiaal beschikte, zoals een valharnas of een steelkettingzaag. "Die waren er wel!", antwoordde de verdediging. "De steelkettingzaag werd gebruikt door een andere werknemer en de rest lag in de bestelwagen. De risico-analyse is niet ellenlang omdat ze dan niet gelezen wordt door de werknemers. Maar alles staat erin." Bovendien beweert het bedrijf dat Jacek als zelfstandige al regelmatig knotwilgen heeft gesnoeid. "Hij heeft met de werfleider afgesproken wie wat zou doen."


"Ongelooflijk dat ze zo'n verdraaid verhaal vertellen", reageren de Poolse nabestaanden. Ze hebben voor de rechtszaak de reis naar België gemaakt en kregen hulp via de Poolse ambassade. "Ik ben 32 jaar samen geweest met Jacek, hij was een bijzonder voorzichtige en verantwoordelijke man", vertelt zijn vrouw.


Voor het bedrijf kan er nog geen sprake zijn van schuld omdat de precieze reden van de val van Jacek nog niet vastligt. Het is mogelijk dat de man op de ladder een hartaanval kreeg of dat een zwiepende tak hem van de ladder sloeg. Voor de arbeidsauditeur neemt dat niet weg dat het bedrijf verschillende fouten maakte, maar voor de verdediging valt of staat de zaak ermee. "We kunnen nog altijd niet duiden wat de werkelijke oorzaak was, dus de schuldvraag is nog niet beantwoord", klinkt het. De rechtbank spreekt op 22 mei een tussenvonnis uit om een nieuwe deskundige aan te stellen. Die moet duidelijkheid scheppen over de oorzaak van het ongeval.