Voka pleit in open brief voor N41

Organisatie wil einde aan vrachtwagens langs scholen, winkels en woningen

"Weg met de waanzin, werk de N41 nu af". Dat schrijft Voka - Kamer van Koophandel in een open brief aan de Lebbekenaren. De organisatie vraagt de inwoners te stemmen voor de nieuwe weg. Ter illustratie maakte Voka een filmpje om de huidige ellende op de weg, zonder doorgetrokken N41, te tonen.
De N41 eindigt nu op de grens tussen Dendermonde en Lebbeke.
Foto GDR De N41 eindigt nu op de grens tussen Dendermonde en Lebbeke.

Voka Oost-Vlaanderen plaatst met haar actie het dossier van de N41 opnieuw prominent op de agenda. De weg eindigt nu op de grens van Lebbeke en Dendermonde en hoewel er al decennia lang sprake is van een doortrekking van de N41 tot Aalst, is dat traject de dag van vandaag nog altijd niet gerealiseerd. Het Ruimtelijke Uitvoeringsplan dat de provincie opmaakte om de aanleg mogelijk te maken, werd vernietigd door de Raad van State na een klacht van onder andere het gemeentebestuur van Lebbeke. Dat ziet te veel nadelen voor Lebbeke en Denderbelle om akkoord te gaan met het project.

Omdat de N41 niet doorgetrokken is, moeten automobilisten zich verplaatsen langs de N406 tussen Dendermonde Aalst. "Deze wegverbinding is uiterst onveilig en niet aangepast aan het drukke verkeer", zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen. "We willen dat de inwoners van Lebbeke zich bewust worden van deze problematiek en hen de voordelen van een doortrekking van de N41 onder ogen doen zien. Ook zij zullen genieten van betere mobiliteit, veiligere situaties en een daling van het verkeer in Denderbelle en Wieze bij de aanleg van de missing link."

Voka giet haar oproep in de open brief 'Waarom ook Lebbeke beter wordt van de N41'. De bedrijvenorganisatie ijvert al jaren voor de realisatie van het al lang geplande wegvak. "Het ongenoegen en de ontgoocheling bij vele ondernemers over de blijvende gebrekkige ontsluiting in dit deel van de Denderstreek is groot", zegt Moerman. "In de regio bestaan een aantal grote en middelgrote ondernemingen die voor de aan- en afvoer van goederen op wegtransport zijn aangewezen. Dat verloopt nu enorm moeilijk. De lamentabele ontsluiting heeft ook een negatief effect op de rekrutering van medewerkers en ontmoedigt investeerders."

De open brief kan u hier lezen: https://www.voka.be/waarom-ook-lebbeke-beter-wordt-van-de-n41

Om haar open brief kracht bij te zetten, maakte Voka ook een filmpje. Een cameraploeg volgde in een vrachtwagen het traject Dendermonde-Aalst heen en terug. "Het is een confronterende ervaring, die de waanzin goed in beeld brengt", zegt Moerman. "De huidige verkeerssituatie in Gijzegem, Oudegem, Wieze en Denderbelle, de gemeenten tussen Aalst en Dendermonde, is ronduit hallucinant. De videomontage illustreert dat. Zware trucks denderen onophoudelijk door de dorpskernen, langs scholen, winkels en woningen. Stank, lawaai, trillingen en verkeersonveiligheid zijn dagelijkse kost."

Het filmpje bekijkt u hier : https://youtu.be/V_fMcs8UMJU

"Nauwelijks acht kilometer is het traject dat aangelegd moet worden en toch komt het er maar niet. Dat is enorm spijtig. Dendermonde en Aalst zijn fervent pro, net als de meeste inwoners van Gijzegem en Oudegem en vele bedrijven in de streek", zegt Moerman. Het gemeentebestuur van Lebbeke is dan weer tegenstander. Om uit de impasse te geraken roepen we inwoners van Lebbeke op om te kiezen voor wie de doortrekking wel wil. We nodigen hen uit te kiezen voor leefbaarheid, veiligheid en economische ontwikkeling in hun gemeente en de regio.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerlinde Steeman

    Weten ze dan al langs waar de weg over Mespelare gaat want daar hadden ze drie denk ik mogelijkheden. Wordt mijn grond onteigend of niet? Mijn grond ligt in krunkel de munkel. Ik ben er helemaal voor, voor de doortrekking.

  • magdalena dewulf

    Mij moeten ze alvast niet overtuigen. Ik woon op de dendermondsesteenweg en ken het gedonder van het zwaar verkeer maar al te goed.