Renovatie voor Huis Blancquaert

Huis Blancquaert in Laurierstraat.
Foto Geert De Rycke Huis Blancquaert in Laurierstraat.

Huis Blancquaert in de Laurierstraat in Lebbeke en het dak van het gemeentehuis aan de Grote Plaats mogen zich eindelijk aan de al lang geplande restauratie verwachten. Na vier jaar wachten kreeg het gemeentebestuur van Onroerend Erfgoed te horen dat de restauratiepremie is toegekend. De subsidie komt er omdat zowel Huis Blancquaert als het gemeentehuis beschermde monumenten zijn.


De gemeente wil het gelijkvloers van het Huis Blancquaert aanpakken. Het typisch 19de-eeuwse herenhuis onderging de voorbije jaren al diverse restauratiewerken. Zo ondergingen de straatgevel en de dakbedekking een opknapbeurt en werden vochtproblemen behandeld. In het gebouw werd op de eerste verdieping een appartement gerealiseerd. Nu is de gelijkvloerse verdieping en de aanbouw aan de beurt. Dat zal zo'n 320.000 euro kosten.


Het gemeentehuis krijgt dan weer nieuwe dakbedekking. De leien zullen vervangen worden door natuurleien. Het dak krijgt ook de nodige isolatie en zal langs de binnenzijde afgewerkt worden met gipsplaten. De gemeente laat ook de dakramen vervangen door smeedijzer. De opknapbeurt zal ongeveer 177.200 euro kosten.


"In afwachting van deze werken werd de voorbije maanden al het archief dat op de zolder van het gemeentehuis lag opgeruimd", zegt burgemeester François Saeys (Open Vld). "Wat niet meer bruikbaar was of niet waardevol, werd weggegooid. De rest verhuisde naar het Administratief Centrum. We hopen nu vrij snel een aannemer te vinden zodat de restauratiewerken zo rap mogelijk kunnen beginnen." (DND)