Renaat Moeyersoon viert veertig jaar actie bij amateurtoneel

Renaat Moeyersoon bij de acteurs van Toneelkring Wij. Al veertig jaar is hij stuwende kracht achter het amateurgezelschap.
Geert De Rycke Renaat Moeyersoon bij de acteurs van Toneelkring Wij. Al veertig jaar is hij stuwende kracht achter het amateurgezelschap.
Lebbekenaar Renaat Moeyersoon is toe aan een jubileum. Hij is veertig jaar actief bij het amateurtoneel. Moeyersoon stond mee aan de wieg van Toneelkring Wij, is voorzitter en heeft voor de nieuwe productie de regie in handen. “Ik kan dit niet missen”, zegt hij.

Renaat Moeyersoon was net geen dertig toen hij in 1984 als voorzitter aan het roer kwam van Toneelkring Wij. Onder zijn impuls sloeg het amateurgezelschap de weg in van meer gedurfde voorstellingen dan wat ze tot dan toe gewend waren in de parochiezaal waar de toneelvereniging speelde. Onenigheid met de toenmalige pastoor daarover, deed Moeyersoon dromen van een eigen theaterzaal voor Wij. In 1992 werd die effectief een feit.

“De realisatie van Teater De Minne in de Lange Minnestraat is één van de verwezenlijkingen waar ik het meest trots op ben”, blikt Moeyersoon terug. “Met eigen financiële middelen zetten we een piekfijne theaterzaal neer, waar we een heel degelijke thuis gevonden hebben en nog altijd hebben. Al duizenden mensen zijn hier naar onze producties komen kijken.”

Wij pleziert met haar voorstellingen, drie per jaar, dan ook telkens tussen de achthonderd en duizend toeschouwers. Moeyersoon wordt in de toneelkring vooral gewaardeerd omdat hij Wij op de culturele kaart zette. “Eén van de hoogtepunten was onze deelname aan het Tornooi Der Lage Landen”, vertelt hij. “Maar allerbelangrijkste bij Wij is de gemoedelijke sfeer, vriendschap en ook jongeren kansen geven. Wij draait goed dankzij een fantastische decor- en technische ploeg, een productie-omkadering en heel wat acteurs en leden.”

Even gaf Moeyersoon in 2015 het voorzitterschap door aan iemand anders, maar hij bleef bestuurslid en sinds juni 2017 heeft hij toch alweer de leiding in handen. Na veertig jaar als acteur, bestuurslid, artistiek verantwoordelijke, voorzitter, regisseur en provinciaal jurylid, heeft hij voor de nieuwste productie van Wij de regie in handen. Wij brengt vanaf dit weekend ‘Een Vloog over het Koekoesnest’, over herrieschopper R.P. McMurphy die zich voordoet als geestesziek en zo in een psychiatrische instelling belandt. In de instelling komt hij in botsing met de autoritaire zuster Ratched.

Voorstellingen vinden plaats op zaterdag 27, maandag 29 en dinsdag 30 april, en woensdag 1, vrijdag 3, zaterdag 4, zondag 5, vrijdag 10 en zaterdag 11 mei, telkens om 20.15 uur. Info en reservatie: www.toneelkringwij.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.