Recordaantal leerlingen voor circusatelier Sarakasi

De huidige lesgevers bij Sarakasi kunnen dringend versterking gebruiken.
Geert De Rycke De huidige lesgevers bij Sarakasi kunnen dringend versterking gebruiken.
Circustechnieken leren zit in de lift en dat merken ze ook bij Circusatelier Sarakasi uit Denderbelle. De circusschool kampt met een recordaantal leerlingen. Extra lesgevers zijn dringend nodig. “Een hart voor kinderen en een basiskennis circustechnieken zijn voldoende om ons uit de nood te helpen”, klinkt het.

Dik tien jaar, sinds 2008, bestaat Circusatelier Sarakasi uit Denderbelle, ondertussen. “Het initiatief ontstond uit een groeiende vraag bij kinderen en jongeren om circustechnieken aan te leren”, zegt voorzitter Jeroen Van Keer. “Enkele jongeren namen daarop de beslissing een circusschool op te richten om hun eigen kennis door te geven. Het was de start van wekelijkse lessen, aanvankelijk in de turnzaal van het toenmalige Heilige-Maagdcollege van Dendermonde. Nu zitten we in Denderbelle.”

Nieuwe technieken

Bij de start schreven zich vijftien kinderen in bij Sarakasi. Nu telt de circusschool er een tienvoud, met 150 enthousiaste leden. En dat aantal groeit nog. “Het is een trend die bij alle Vlaamse circusateliers vast te stellen is”, weet Van Keer. “In 2002 volgden nog 1.301 mensen les in een Vlaamse circusschool, vorig jaar waren dat er al 6.300. Circus is niet langer enkel aan trapezes slingeren, met ballen jongleren of de clown uithangen. Er zijn ook heel wat nieuwe technieken en nieuwe vormen en die spreken duidelijk aan. Zo hebben we in ons atelier sinds dit werkjaar een les waarbij ouders en kleuters samen kennismaken met circustechnieken. Bovendien kan je de circusschool ook wat vergelijken met een turnclub, maar dan zonder druk. Je leert hier immers ook acrobatische technieken, maar je moet niet persé presteren. Amusement staat centraal en de lessen zijn erg gevarieerd.”

Circus is niet langer enkel aan trapezes slingeren, ballen jongleren of de clown uithangen. Er zijn ook heel wat nieuwe technieken en nieuwe vormen en die spreken duidelijk aan

voorzitter Jeroem Van Keer

Die 150 leden krijgen les in de circuszaal in Denderbelle, verspreid over dertien cursussen. De groei zet druk op de school. “We worden een beetje slachtoffer van ons eigen succes”, klinkt het. “Het is steeds moeilijker om circuslesgevers te vinden. Om alle kinderen genoeg aandacht te geven, hebben we nood aan enkele mensen om onze ploeg te versterken. Kandidaten moeten zeker geen hoger diploma circustechnieken hebben. Ze moeten alleen een hart hebben voor kinderen en een basiskennis circustechnieken. Onze bestaande bende circusartiesten blijft er tegenaan gaan, maar verwelkomt dus graag wat versterking.”

Bij Sarakasi leren de kinderen niet alleen met ballen jongleren. Ook andere technieken komen aan bod.
Geert De Rycke Bij Sarakasi leren de kinderen niet alleen met ballen jongleren. Ook andere technieken komen aan bod.

Ook voor volwassenen

Sarakasi breidde de werking recent ook uit voor volwassenen. “Steeds meer volwassenen tonen immers interesse voor moderne circustechnieken”, klinkt het. “Voor onze lessen schreven zich meteen heel wat geïnteresseerden in, maar er zijn nog wel een paar plaatsjes vrij. Volwassenen willen wel leren want het is vaak nieuw, onbekend terrein. Maar voor hen is de drempel soms toch nog wat groter, zeker in onze regio. In grootsteden vinden volwassenen sneller hun weg naar de circusateliers.”

Sarakasi organiseert tijdens de paasvakantie een kamp voor kinderen uit de eerste jaren van de basisschool. Ook tijdens de zomervakantie plant de circusschool een aantal kampen. Voor de eerste keer zal daar ook een kamp voor kleuters bij zijn. Geïnteresseerde lesgevers kunnen zich melden via info@sarakasi.be. 

Info: www.sarakasi.be.

“Amusement tijdens de lessen staat centraal, niet het presteren”, klinkt het.
Copyright : Geert De Rycke “Amusement tijdens de lessen staat centraal, niet het presteren”, klinkt het.
Door het groeiend aantal leden, zijn ook meer lesgevers nodig.
Copyright : Geert De Rycke Door het groeiend aantal leden, zijn ook meer lesgevers nodig.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.