Proces Nicolas V.L. (42) gaat vrijdag van start: Man vermoordde moeder en leeft jaar lang van haar geld, terwijl zij gewikkeld in plastiek onder gastank lag

Nicolas V.L. tijdens de reconstructie van de moord onder een wit laken.
Copyright : Geert De Rycke Nicolas V.L. tijdens de reconstructie van de moord onder een wit laken.
De 42-jarige Nicolas V.L. uit Lebbeke staat vanaf vrijdag voor het Hof van Assisen in Gent voor de moord op zijn moeder Renee Beckers (67). Hij bracht zijn moeder in 2016 om het leven in haar appartement op de Dendermondsesteenweg in Lebbeke. Daarna voerde hij haar in haar rolstoel naar beneden en dumpte haar onder een gastank in een steegje vlakbij. Een jaar lang leefde hij op haar geld en spendeerde hij het aan drank, drugs en prostituees. Hij riskeert levenslang. 

De moord op Renee Beckers (67) was geen alledaags verhaal. Een jaar lang leefde haar zoon Nicolas V.L. verder van haar geld, met haar bankkaart, in verschillende hotels in Brussel. Hij spendeerde meer dan 50.000 euro aan allerhande zaken, vooral alcohol. Het ging zelfs zo ver dat hij in een hotel in Brussel werd buitengezet omdat hij te dronken was. 

De feiten kwamen pas heel laat aan het licht. De vrouw kwam niet veel meer buiten, en de verdwijning werd maandenlang niet opgemerkt. Tot een erfeniskwestie in de familie ter sprake kwam, sindsdien werd de verdwijning van Renee Beckers aangegeven, maar het spoor bleef bijster. Een jaar later, in februari 2017, werd een nieuw opsporingsbericht verspreid. Op 7 februari werd de straat volledig afgesloten en deed de civiele bescherming graafwerken en een zoektocht aan een wandelpad vlakbij het appartement. Uiteindelijk werd onder een gastank een plastieken verpakking gevonden, waarin de vrouw werd teruggevonden. Ze was stevig ingepakt, waardoor ze er een jaar lang ongemerkt kon blijven liggen. 

Renee Beckers.
RV Renee Beckers.

“Ongeluk”

Haar zoon ontkende eerst iets met de moord te maken te hebben, maar ging later toch door de knieën. Hij beweerde echter dat het een ongeluk was, en dat hij zijn moeder geduwd had, waardoor ze tegen het bed belandde en zo overleed. De duw zou er gekomen zijn na een zoveelste ruzie over zijn geld- en drankproblemen. Hij bleef volhouden dat hij niet de intentie had om zijn moeder om het leven te brengen. Pas een dag later, toen hij nuchter was, merkte hij het lichaam op van zijn moeder en besefte hij dat ze overleden was. 

Voor de oudermoord riskeert de man een levenslange celstraf. Advocaten Jeroen D’hondt en Anthony Mallego nemen de verdediging van V.L. op zich. Op dit moment kunnen zij nog niets kwijt over de zaak en willen ze het proces afwachten. “Dinsdag wordt de jury gekozen, vrijdag gaat het proces echt van start”, zegt D’hondt. “Het proces zal een hele week duren. Wij zullen het verhaal van de man brengen, maar het is een zeer moeilijk dossier. In de loop van het proces zal er meer duidelijk worden, maar we kunnen niet voorop lopen op de feiten.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.