Opvolging voor European Disability Card

Pieter Paul Moens (N-VA) uit Lebbeke, voortrekker van de European Disability Card, ziet vooruitgang in zijn project. Ook Zuhal Demir, de opvolger van voormalige staatssecretaris Elke Sleurs, is bereid het project mee gestalte te geven.


Moens kampt zelf met een autismespectrumstoornis en ijvert al jaren voor de "European Disability Card". "Ik lanceerde het idee al in 2007", zegt Moens. "Toen kreeg ik vrij snel de steun van parlementslid Helga Stevens. Daarna zorgde staatssecretaris Elke Sleurs ervoor dat de kaart realiteit kan worden. Dit is een belangrijke stap en zal mensen met een handicap echt helpen. Ondertussen is Zuhal Demir de opvolger van Sleurs en ik mocht op haar nieuwe kabinet gaan praten over de European Disability Card." Gaat moens verder.


"Het is de bedoeling dat de introductie van deze kaart nog voor het zomerreces een feit is." De European Disability Card is voor personen met een handicap een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een handicap. Hiermee komen ze in alle deelnemende landen in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen in cultuur, vrijetijd en sport.


Momenteel zijn er acht landen die deelnemen aan dit Europees project: Slovenië, Malta, Cyprus, Finland, Italië, Estland, Roemenië en België. Later zullen nog landen aansluiten. (DND)