Oplossing mogelijk voor witte gevel Vrije Basisschool Dorp

Geert De Rycke
Het schepencollege van Lebbeke geeft toestemming om af te wijken van de stedenbouwkundige vergunning van de nieuwbouw van de Vrije Basisschool Dorp aan de Brusselsesteenweg in Lebbeke. Om de afgebladderde gevel te restaureren mag witte betonsteen worden gebruikt

Nog geen jaar nadat de nieuwbouw in gebruik genomen was, bleek de witte gevel aan de straatzijde van de school al af te bladderen. De grote, lange witte voorgevel was nochtans voorzien als een echte eye-catcher. Hij werd gekaleid, volgens een oude techniek waarbij kalkpleister met behulp van speciale kwasten op metselwerk wordt gestreken. Onvolkomenheden of gebroken stenen, barsten en onregelmatige voegen worden zo esthetisch weggewerkt. De straat kreeg hiermee haar historisch uitzicht uit de jaren 1800 terug. Maar niet voor lang, want fragmenten van de achterliggende rode bakstenen werden snel weer zichtbaar omdat het pleisterwerk afschilfert.

De school wil de gevel weer mooi wit, maar zat voor mogelijke restauratie-opties wat gewrongen met de voorwaarden in de bouwvergunning. Het Lebbeekse schepencollege past daar nu een mouw aan. “We geven toestemming om af te wijken van de stedenbouwkundige vergunning om er in de toekomst zeker van te zijn dat de muur zijn witte kleur zal behouden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jan Vanderstraeten (CD&V). “We zijn akkoord met het vervangen van de rode snelbouwstenen door witte betonblokken.”

De Vrije Basisschool wil de gevel zo snel mogelijk weer proper krijgen en hoopt snel met alle betrokkenen aan tafel te zitten om een plan uit te werken. Er liggen verschillende pistes van restauratie open. “Ons akkoord is alvast één van de kleine maatregelen om het aanzicht van onze gemeente te verfraaien”, zegt schepen van Stedenbouw Mike Torck (Groen).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.