Nieuwbouw voor rusthuis, maar eerst containers

Rond het huidige rusthuis zullen containers geplaatst worden, in afwachting van een nieuwbouw.
Geert De Rycke Rond het huidige rusthuis zullen containers geplaatst worden, in afwachting van een nieuwbouw.
Er komt een nieuwbouw ter vervanging van het huidige rusthuis Hof ter Veldeken in Lebbeke. Die knoop heeft het schepencollege definitief doorgehakt. Eerst worden wel nog diverse locaties onderzocht. In afwachting van de nieuwbouw zullen de komende jaren containers geplaatst worden op de site aan de Flor Hofmanslaan. Oppositiepartij Open Vld maakt zich kwaad om die maatregel.

Dat op de site van het huidige rusthuis Hof ter Veldeken aan de Flor Hofmanslaan in Lebbeke dertien containers geplaatst zullen worden, ziet Open Vld Lebbeke niet zitten. De ingreep is nodig als overgangsmaatregel in afwachting van een nieuw rusthuis om blijvend tegemoet te komen aan bepaalde normen voor rusthuizen. “Voor ons getuigt dit eerder van onverantwoord bestuur zonder visie”, zegt raadslid Freya Saeys (Open Vld). “Wij hadden vorige legislatuur een mooi project voor een nieuw rusthuis aan Solleveld, maar het werd door de andere partijen afgeschoten zonder alternatief. Resultaat: ons rusthuis wordt nu omgetoverd tot containerpark waar bejaarden hun laatste dagen in zullen doorbrengen. Er moeten bomen voor sneuvelen, net als parkeerplaatsen aan de hoofdingang en een nieuwe voetgangersweg moet worden aangelegd. Met een kostprijs voor de containers van 150.000 euro per jaar is dit nog een dure ingreep ook.”

Comfortabel

Schepen van Sociale Zaken Goedele De Cock (sp.a) benadrukt dat de containers een tijdelijke, maar wel noodzakelijke maatregel zijn. “De beslissing is er gekomen na overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid”, zegt De Cock. “Het huidige rusthuis voldoet niet meer aan alle normen omdat het zo oud is. Onze erkenning blijft in orde tot er een nieuw rusthuis is, maar er moeten wel een aantal aanpassingen gebeuren. Zo is in sommige kamers het sanitaire blok te klein en moeten we kamers voor koppels ontdubbelen. Om dat te kunnen, plaatsen we containers. We kunnen daar bovendien ook nog eens vier extra bedden inrichten die er nu niet zijn, maar waar we wel een erkenning voor hebben. Bewoners hoeven zich echt geen zorgen te maken. Zo’n containerunits zijn comfortabel en aan niets is  te merken dat je in een container zit.”

Geschikte locatie

Het nieuwe gemeentebestuur gaat wel zo snel mogelijk voor een nieuw te bouwen woonzorgcentrum. “Die kogel is definitief door de kerk”, zegt schepen Jan Vanderstraeten. “Wat we wel nog bekijken, is de keuze voor een geschikte locatie voor de nieuwbouw. Het project dat vorige legislatuur voor de site Solleveld was voorzien, zou alleen maar kunnen met een ondergrondse parking. Dat is enorm duur. We schieten Solleveld als locatie niet meteen af, maar dan zou er nog grond bij verworven moeten worden om een bovengrondse parking aan te leggen. We bekijken ook nog andere opties. De knoop van de locatie moet binnenkort alleszins doorgehakt zijn, zodat we voort kunnen met dit dossier.”




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • dominique van damme

    Hopelijk moeten de mensen dan ook minder betalen om in container te zitten erg