Na 15 jaar eindelijk nieuwbouw

VRIJE BASISSCHOOL WIEZE HEET VOORTAAN DE SCHATKIST

Directeur Jan Macharis stelt de nieuwe naam van de school voor.
Copyright : Geert De Rycke Directeur Jan Macharis stelt de nieuwe naam van de school voor.
De Vrije Basisschool van Wieze heeft dit weekend haar nieuwe schoolgebouw geopend. Omdat het aantal leerlingen fors groeide, kregen de kinderen al een hele tijd les in containerklassen. Nu krijgen onze 220 leerlingen allemaal de plaats waar ze recht op hebben", zegt directeur Jan Macharis. De school heeft meteen ook een nieuwe naam gekozen, De Schatkist.

De leerlingen van de Vrije Basisschool van Wieze kunnen krijgen vandaag voor de allereerste keer les in hun nieuwe school. Die werd afgelopen weekend officieel geopend. Aan het al eerder bestaande schoolgebouw werd een nieuwbouw gezet. Die biedt plaats aan verschillende klassen, een computerklas, muzieklokaal, zorgklas, een turnzaal en eetzaal voor kleuters en lagere school. "Bovendien beschikken we nu ook over twee mooi ingerichte speelplaatsen en een overdekte speelplaats met vertelputten", zegt directeur Jan Macharis. "Op één van de speelplaatsen staat een speeltuig in de vorm van een raket. Dat hebben de kinderen zelf gekozen. We maken ook werk van een schoolmoestuin en kippenhok."

Eén van de nieuwe klaslokalen van De Schatkist.
Copyright : Geert De Rycke Eén van de nieuwe klaslokalen van De Schatkist.

Energiezuinig

De energiezuinige nieuwbouw vervangt de containerklassen waar de Vrije Basisschool de voorbije jaren een beroep op deed. Niet alleen het al bestaande schoolgebouw, maar ook de naastgelegen woning die de school recent kocht, werd in de nieuwbouw geïntegreerd. Daar krijgt het secretariaat een plaats. "We zijn blij dat dit project eindelijk klaar is", zegt Macharis. "Vijftien jaar heeft het geduurd van het eerste idee tot de realisatie. Nu het plaatsgebrek is opgelost, kunnen we eindelijk verder. Zo'n tien jaar geleden hadden we 110 leerlingen, maar momenteel lopen hier 220 leerlingen school. Nu krijgen die allemaal de plaats waar ze recht op hebben." Het nieuwbouwproject kostte 2,4 miljoen euro.

Nieuwe naam

Tegelijk met de nieuwbouw werd ook de nieuwe naam van de basisschool voorgesteld. "Het werd De Schatkist omdat we een school vol schitterende sterren zijn", zegt de directeur. "Elk kind wordt hier op basis van zijn specifieke talenten gestimuleerd om verder te groeien. Omdat anders zijn hier mag, staat ook de A in de naam omgekeerd."


Het officiële lintje voor de nieuwe school werd mee doorgeknipt door gewezen directeur Lisette Van Damme. Zij was na de zusters de allereerste leek als directeur. "Ik ben zeker trots op dit project", zegt ze. "Al in mijn tijd was er sprake van een nieuwbouw, maar de centen ontbraken. Misschien maar best. Want hadden we het plan toen doorgevoerd, dan was die school ook nu al verouderd. Nu beschikken de kinderen over een mooi en modern complex", besluit ze.