Lebbekenaar (42) riskeert levenslang voor oudermoord: volksjury samengesteld

Koen Baten
In het assisenproces tegen Nicolas V.L. (42) uit Lebbeke is dinsdag de twaalfkoppige volksjury samengesteld. V.L. riskeert een levenslange gevangenisstraf nadat hij in 2016 zijn moeder Renée Beckers om het leven bracht. Hij verborg haar lichaam onder een gastank vlakbij hun woning. Pas een jaar later werd het lijk teruggevonden.

In totaal werden dinsdag zo’n 90 burgers opgeroepen door het Gentse hof van assisen. Op drie afwezigen na, tekende iedereen present. Nadat enkele vrijstellingen werden toegekend, belandden 59 onder hen in de effectieve loting. Meer dan 20 passages later — zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging wraakten elk 7 personen — waren de gezworenen geselecteerd. Zij zullen zich vanaf vrijdag buigen over het lot van Nicolas V.L.

Jaar spoorloos

Beckers was sinds januari 2016 spoorloos verdwenen. “Vertrokken na een ruzie”, volgens haar zoon.

Een jaar lang zou het lichaam van de zestiger — gewikkeld in plastic — onopgemerkt rusten onder een gastank langs een wandelpad, vlakbij haar woning. De huur van het appartement werd betaald, en ook haar bankkaart werd lustig gebruikt. Zo spendeerde V.L. tussen januari en december 2016 meer dan 50.000 euro: van alcohol tot hotelbezoekjes in het Brusselse.

De beschuldigde ontkende in eerste instantie dat hij iets te maken had met de verdwijning, maar keerde — nadat het lichaam werd gevonden — zijn kar. Hij verklaarde dat hij zijn moeder tijdens een discussie een duw gaf, waarna ze op de rand van het bed terechtkwam. Naar eigen zeggen had hij dus niet de intentie om zijn moeder om het leven te brengen, en had hij pas één dag later, toen hij was ontnuchterd, door dat ze overleden was.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.