Kerkhof groener en langer open

Het kerkhof zal er over afzienbare tijd een pak groener uitzien. Het rond grind op de tussenpaden verdwijnt en wordt gazon.
Geert De Rycke Het kerkhof zal er over afzienbare tijd een pak groener uitzien. Het rond grind op de tussenpaden verdwijnt en wordt gazon.
Het kerkhof van Lebbeke, in het centrum tussen Oudebaan en Laurierstraat, wordt groener. Vanaf 1 april is de begraafplaats bovendien 24 uur op 24 toegankelijk.

Nadat eerder al de begraafplaatsen van Wieze en Denderbelle heraangelegd werden, met meer groen en een onderhoudsvriendelijkere inrichting en beplanting, zal nu ook het kerkhof in Lebbeke-centrum een gelijkaardige transformatie ondergaan. De ingreep moet ervoor zorgen dat onkruidvrij houden van het terrein minder arbeidsintensief wordt, nu het gebruik van pesticiden niet meer mag.

“De hele site zal veel groener worden door de tussenpaden vrij te maken van kiezels en in de plaats gazon te zaaien”, zegt burgemeester Raf De Wolf (N-VA). “Er zullen ook bloemenperken worden aangeplant, waardoor alles een mooi geheel vormt. Op deze manier creëren wij een parkbegraafplaats, een plek waar mensen tot rust kunnen komen en genieten van de stilte.”

Altijd open

Bezoekers zullen dat in de toekomst 24 uur op 24 kunnen. Die maatregel geldt al op de kerkhoven van Wieze en Denderbelle, en is vanaf 1 april ook in het centrum van kracht. “Door het continu openstellen van ons kerkhof geven wij inwoners de kans om ook na de werkuren een bezoek te brengen aan een overleden naaste”, legt De Wolf uit. 

Het gemeentebestuur roept bezoekers wel op om de rustplek in ere te houden en met respect een bezoek te brengen. “Daarom zullen er ook borden komen met de melding dat het verboden is om met fietsen en huisdieren het kerkhof te betreden”, zegt De Wolf.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guy Veireman

    Eindelijk langer open. Pendelaars hebben daardoor nu ook de mogelijkheid om in de week het kerkhof te bezoeken.