Heraangelegde Zwanenstraat officieel geopend

GMD
De vernieuwde Zwanenstraat in hartje Lebbeke is officieel geopend. De straat kreeg een make-over omdat het wegdek in erbarmelijke staat verkeerde. De Zwanenstraat heeft nu het statuut van een woonerf en kreeg bovendien een nieuwe riolering.

Na de strenge winter in 2013 verkeerde de straat in een heel slechte staat. Sneeuwval, vrieskou en strooizout hadden flink wat schade aangericht aan het wegdek, dat er voordien ook al niet te best bijlag. Het asfalt was helemaal kapot en er zaten verschillende putten in de weg. De toestand was op sommige plaatsen zo erg dat er haast geen wegverharding meer was en er metalen platen in de plaats lagen. De Zwanenstraat werd zelfs afgesloten.


"Een vernieuwing was hard nodig en daarom besliste het gemeentebestuur deze straat opnieuw aan te leggen", zegt burgemeester François Saeys (Open Vld). "We brachten het dossier, waar al eerder plannen voor waren, in een stroomversnelling en eind 2013 startten de werken. Naast een heraanleg van de weg, is meteen ook een gescheiden riolering in het project opgenomen."

30 per uur

Resultaat is dat de Zwanenstraat nu een woonerf is. "Door de invoering van gemengd verkeer van auto's en fietsers, de aanleg van ruime parkeervakken, een asverschuiving en de invoering van een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur is de straat veel aangenamer nu", zegt Saeys.


Ook de openbare verlichting is vernieuwd. Het kruispunt met de Kapellekensbaan is duidelijker zichtbaar gemaakt met een rode betonverharding. De Zwanenstraat kreeg bovendien eenrichtingsverkeer vanaf de Dendermondsesteenweg in de richting van de Kapellekensbaan.


De heraanleg kostte het gemeentebestuur ongeveer 250.000 euro. De werken zijn sinds februari afgerond. Er kon afgelopen weekend een bescheiden feestje af voor de bewoners naar aanleiding van de heropening van de straat. (DND)