Gemeente koopt kerk Heizijde: toren blijft bewaard, gebouw ruimt plaats voor een park

Het schepencollege heeft een deal met de Kerkraad. De gemeente koopt het gebouw en behoudt de kerktoren.
Geert De Rycke Het schepencollege heeft een deal met de Kerkraad. De gemeente koopt het gebouw en behoudt de kerktoren.
Het gemeentebestuur van Lebbeke koopt de kerk van Heizijde. Het zal daarvoor enkel de waarde van de grond betalen. Daarover is een overeenkomst met de Kerkraad gemaakt. Van de kerk zal alleen de hoge toren bewaard worden. Het gebouw zelf zal plaatsruimen voor parkgebied.

Rond de kerk van Heizijde is al heel wat te doen geweest. Misvieringen vinden er al een hele tijd niet meer plaats en dat het gebouw een andere bestemming moest krijgen, was al lang duidelijk. Aanvankelijk was het idee van de vzw Dekenale Werken om van de kerksite een grootschalige fuifzaal te maken. Maar tegen dat idee kwam zoveel protest van buurtbewoners dat het weer afgevoerd werd. Vervolgens werd beslist de kerk te verkopen. De vraagprijs was 300.000 euro. Omdat er geen geïnteresseerden opdaagden, besloot de Kerkraad recent om nog eens met het gemeentebestuur aan tafel te gaan zitten.

“Resultaat is dat we een akkoord hebben dat de gemeente het kerkgebouw zal kopen”, zegt een tevreden burgemeester Raf De Wolf (N-VA). “We doen dat niet tegen die hoge som van 300.000 euro , maar enkel voor de prijs van de waarde van de grond, namelijk 18.977 euro. Het is al langer duidelijk dat het gebouw zelf, een prefabconstructie uit de jaren zestig, meer dan zijn beste tijd gehad heeft en niet echt waardevol meer was. De aankoopprijs is voor de gemeente perfect te verantwoorden en mochten we niet uit onze handen laten gaan.”

Kerk slopen

Het schepencollege heeft ook meteen de visie rond het aan te kopen kerkgebouw bepaald. “De kerk zal afgebroken worden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Patrimonium Jan Van der Straeten (CD&V). “Waarde heeft het niet meer, het is klaar voor de sloop. In de plaats van het kerkgebouw leggen we een mooi groen park aan. Wat we wel zeker behouden, is de kerktoren zelf. Dit bepaalt al decennia lang het uitzicht van Heizijde en is een baken voor de buurt. Daarom is het opportuun die te behouden. De drie klokken zullen ook elk uur blijven slaan. Ook het borstbeeld van pastoor JM Vianney blijft behouden, net als de eerste steen van de kerk.”

Het kerkgebouw had de voorbije maanden zwaar te lijden onder onder andere vandalisme.
Geert De Rycke Het kerkgebouw had de voorbije maanden zwaar te lijden onder onder andere vandalisme.

Vandalisme

De Kerkraad van Heizijde is tevreden met de beslissing van het schepencollege. “Er moest iets gebeuren”, zegt secretaris Luc Pieters. “De voorbije maanden werden we geconfronteerd met inbraken en vandalisme in de kerk. Zo werden grote glaspartijen uitgeslagen en was er zelfs een poging tot brandstichting. Een snelle afhandeling van het dossier drong zich dus op. Gelukkig hebben we een deal met het gemeentebestuur kunnen sluiten. Belangrijk daarbij is wel dat van de kerksite een kernversterkend project voor de hele gemeenschap moet worden. De aanleg van een park, met banken en speeltuigen, komt daar zeker aan tegemoet.”

Buurtbewoners zijn al lang vragende partij voor de uitbouw van een park of groene ontmoetingsruimte op de site van kerk en Heidehof. De beslissing van het schepencollege zorgt er alleszins voor dat de impasse rond de toekomst van de kerk van Heizijde van de baan is. “We zijn tevreden met de evolutie van dit dossier”, zegt schepen Mike Torck (Groen). “Van de aanvankelijke plannen voor een megafuifzaal zijn we nu aanbeland aan een mooie groene plek. Dit zal de buurt zeker ten goede komen. Op langere termijn denken we verder na over een volledige invulling van de site met Heidehof, parking en vroegere kerkzone.”

Het borstbeeld van pastoor JM Vianney blijft behouden.
Geert De Rycke Het borstbeeld van pastoor JM Vianney blijft behouden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.