Fingerfood helpt bewoners met dementie

HOF TER VELDEKEN EXPERIMENTEERT MET NIEUWE ETENSWIJZE

De familie van bewoners krijgen fingerfood aangeboden.
Geert De Rycke De familie van bewoners krijgen fingerfood aangeboden.
Geen papjes en gemixt eten met een lepeltje meer voor de bewoners van het woonzorgcentrum Hof ter Veldeken in Lebbeke. Voortaan krijgen zij fingerfood. Het OCMW-rusthuis is een proefproject gestart. Met nu al positief resultaat. "We zien de dementerende bewoners weer veel beter eten", klinkt het.

Van de ongeveer honderd bewoners van het OCMW-rusthuis Hof ter Veldeken aan de Flor Hofmanslaan in Lebbeke, zijn er een dertigtal dementerend. Zij verblijven in de afdeling De Parel en krijgen er bijzondere zorgen. "Bij deze bewoners stellen we vast dat ze stilaan minder eten", zegt Annick Van Weyenbergh, referentiepersoon dementie binnen het woonzorgcentrum. "Dat komt vaak omdat ze bijvoorbeeld het bestek niet meer herkennen en niet weten wat ze er moeten mee doen. Daardoor eten ze niet. Tot nu toe werd dat opgelost door al het eten van een gerecht bij elkaar te mixen en dat met een lepeltje te geven. Erg menswaardig is dat niet."

Kok Alain Vermeir.
Geert De Rycke Kok Alain Vermeir.

Langer zelfredzaam

In Hof ter Veldeken willen ze het anders en dus gingen Van Weyenbergh, hoofdverpleegkundige van De Parel Tatjana Van Brussel, kok Alain Vermeir en keukenhulp Ann Hellemans aan het denken. "Door bewoners weer met hun handen te laten eten, zijn ze langer zelfredzaam", zegt Van Brussel. "In Nederland werken ze al langer met fingerfood, kleine hapjes die de bewoners zelf kunnen vastnemen en in hun mond steken. Het helpt ook bij slik- en kauwproblemen. Menswaardig eten zo lang het kan, daar gaan we voor."


Kok Alain Vermeir heeft ondertussen een 25-tal gerechtjes klaar die hij als fingerfood aan de bewoners kan serveren. "We maken geen aparte menu voor onze dementerende bejaarden", beklemtoont hij. "Alles wat de andere bewoners hier eten, gieten we voor hen in fingerfood."


Voor de kok betekent het alvast een extra inspanning om het fingerfood klaar te maken. "Groenten, vlees, aardappelen worden gewoon klaargemaakt, daarna elk apart fijngemalen en via een bijzonder procedé in een hapklaar vormpje gegoten", legt hij uit. "We zijn daar trots op. Op deze manier proeven de bewoners echt apart nog de smaken van aardappelgratin, rode kool, vis met broccoli, en zelfs een stukje wild."


Bij wijze van proefproject serveert Hof ter Veldeken aan haar dementerende bewoners één keer per maand een themamaaltijd met fingerfood. Bedoeling is om daar in de nabije toekomst een dagelijks gebeuren van te maken. "Daarvoor hebben we zopas ook de familie van onze bewoners geïnformeerd", zegt Van Weyenbergh. "Onbekend is immers vaak onbemind en we beseffen dat het voor familieleden confronterend kan zijn als ze hun geliefde plots met de handen zien eten. Maar eens goed uitgelegd, zijn de reacties positief. De resultaten liegen er overigens niet om. Sinds we in ons rusthuis fingerfood aanbieden, zien we de bewoners veel meer eten."