Fietssnelweg op lange baan geschoven

SLECHTS EEN VIJFDE VAN HET VOORZIENE TRAJECT BLIJKT MOMENTEEL REALISEERBAAR

De fietssnelweg van Dendermonde naar Lebbeke komt er op dit moment nog niet. Enkele structurele obstakels dwarsbomen de plannen zoals ze momenteel voorliggen. Oppositiepartij N-VA betreurt de beslissing en hoopt dat de betrokken partijen naar alternatieven op zoek gaan.

Een fietssnelweg van 6,5 km tussen Dendermonde en Lebbeke. Dat is het plan dat op tafel ligt, maar waar er op dit moment nog geen beslissing over genomen kan worden. Vooral op het eerste deel van het traject duiken er enkele structurele problemen op waardoor de plannen herbekeken moeten worden. "We zijn op zich niet tegen de fietssnelweg, maar er bevinden zich wel enkele obstakels op de weg, zoals de nieuwbouw van Fabeltjesland," aldus schepen Leen Dierick. Ook in Lebbeke staan er heel wat woningen in de weg op bepaalde plaatsen. "Het enige stuk dat momenteel realiseerbaar is, is het stuk vanaf de Haagstraat in Sint-Gillis-Dendermonde," klinkt het.

Daarnaast wil het stadsbestuur eerst focussen op de fietssnelweg die richting Gent zal aangelegd worden. "Onze prioriteit ligt op dit moment daar. Het is een kwestie van keuzes maken en we moeten stap voor stap werken," besluit Dierick.

Begrip bij Fietsersbond

De fietsersbond van Dendermonde is uiteraard voor een veilige fietssnelweg, maar heeft wel begrip voor het feit dat niet alles op hetzelfde moment kan gerealiseerd worden. "Wij hopen dat de fietssnelweg er komt, onder meer omdat de Sint-Gillislaan een zwart punt is," aldus Pieter Claeys van de fietsersbond. "Dat het stadsbestuur nu volop bezig is met de fietssnelweg richting Schoonaarde vinden wij natuurlijk ook een groot pluspunt en we begrijpen dan ook dat het hier even op zich laat wachten."

Volgens N-VA Lebbeke en Dendermonde is een veilige fietsverbinding tussen Dendermonde en Lebbeke broodnodig. Ze betreuren dan ook de beslissing dat de fietssnelweg op de lange baan wordt geschoven of er helemaal niet komt.

"Er is echt een hoge nood aan een veilige verbinding tussen Dendermonde en Lebbeke," aldus Tomas Roggeman en Goedele Uyttersprot van N-VA. "Dagelijks rijden heel wat jongeren via ronduit gevaarlijke wegen naar school en deze fietssnelweg kan dat probleem aanpakken."

"Haalbaar tracé vinden"

Van de 6,5 kilometer zou er nu slechts maar 1,2 kilometer kunnen gerealiseerd worden. "We moeten nu kijken naar een haalbaar tracé over heel de weg en niet enkel die ene kilometer, uiteraard zonder dat er huizen moeten verdwijnen," klinkt het bij Uyttersprot en Roggeman.

In februari zullen Dendermonde en Lebbeke hierover samen overleg plegen.

Tomas Roggeman en Goedele Uyttersprot (N-VA) betreuren de beslissing.
Copyright : Geert De Rycke Tomas Roggeman en Goedele Uyttersprot (N-VA) betreuren de beslissing.
Enkel het derde deel, dat slechts 1,2 van de 6,5 kilometer beslaat, kan direct gerealiseerd worden.
Copyright : Geert De Rycke Enkel het derde deel, dat slechts 1,2 van de 6,5 kilometer beslaat, kan direct gerealiseerd worden.