Dertigtal kippen vernietigd na uitbraak vogelgriep

OPHOKPLICHT EN BUFFERZONE VAN DRIE KILOMETER VOOR VERVOER VAN PLUIMVEE

Eddy Callebaut kwam gisteren zijn dochter en kleindochter helpen om de dode vogels op te ruimen. De getroffen dieren werden in een GFT-container gedropt.
Copyright : Geert De Rycke Eddy Callebaut kwam gisteren zijn dochter en kleindochter helpen om de dode vogels op te ruimen. De getroffen dieren werden in een GFT-container gedropt.
De vogelgriep is in het land. Meer bepaald in Lebbeke. In de Bleekstraat in Denderbelle werd de ziekte bij kippen vastgesteld. Het Federaal Voedselagentschap laat meteen de nodige maatregelen nemen. Zo geldt een bufferzone van drie kilometer rond Denderbelle met een verbod op vervoer van pluimvee. De getroffen eigenaars van de zieke dieren zitten in zak en as.

Enorm aangedaan, met tranen in de ogen, namen Annick Callebaut en haar dochter Laure Liétard gisteren afscheid van de vele kippen die ze op hun weiland lopen hadden. Het was bij één van die dieren dat vogelgriep werd vastgesteld.


"We stelden vast dat een kip ziek was en medicatie hielp niet", vertelt Annick. "Vrij snel was ze dood. We vermoedden dat er iets niet pluis was en lieten het dier grondig onderzoeken. Toen kwam het verdict: vogelgriep. En plots ziten we hier met een heel circus en veel heisa."


De betrokkenen zijn er het hart van in. "Ik kan er zelfs niet van slapen", zegt Annick. "Een dertigtal kippen moeten we afgeven. En dan hebben we hier ook nog heel wat ganzen rondlopen. Mijn vader woonde hier vroeger en heeft 35 jaar lang kippen en ganzen gehouden. Ik heb de hobby overgenomen, de dieren zijn mijn passie. Dat ons nu zoiets overkomt, is dan ook een hele schok. Dat in België vogelgriep zou opduiken, zat er natuurlijk jammer genoeg aan te komen. In al onze buurlanden waren al gevallen vastgesteld. We vermoeden dat een overvliegende wilde vogel onze kippen besmet heeft. Spijtig genoeg."

In deze hobbykwekerij in de Bleekstraat werd vogelgriep vastgesteld bij een van de siervogels.
Copyright : Geert De Rycke In deze hobbykwekerij in de Bleekstraat werd vogelgriep vastgesteld bij een van de siervogels.

GFT-container

Vader Eddy Callebaut, die niet meer in de Bleekstraat woont maar zijn dochter en kleindochter gisteren kwam helpen, ruimde donderdag de dode kippen op. Die werden onder andere opgeborgen in een GFT-container. "Het Voedselagentschap heeft de nodige adviezen en raadgevingen gegeven", zegt hij. "Alle kippen zijn gedood en alle stallingen waarin ze verbleven en rondliepen zijn uitgekuist en gedesinfecteerd. Dit is een heel zware slag voor ons. Ik vind het echt spijtig voor mijn dochter en kleindochter. Ze zijn enorm triestig door wat er gebeurt."


Ook voor de buren van de familie Callebaut is het schrikken.


"Dit is echt heel erg voor deze mensen", zeggen Achiel Pensaert en Roger Wandelseck, die in de buurt wonen en regelmatig aan de Bleekstraat komen wandelen. "We schrokken er echt van toen we hoorden dat hier vogelgriep ontdekt was. Dat net hen dit moet overkomen... Het zijn echt heel brave mensen en absoluut grote dierenliefhebbers. We kunnen goed geloven dat ze hier het hart van in zijn."

Copyright : Geert De Rycke

Maatregelen

Door de vaststelling van de vogelgriep in Lebbeke gelden meteen allerlei maatregelen om ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verspreidt. In heel Vlaanderen geldt sinds gisterenmiddag een algemene ophokplicht: alle pluimvee moet in een hok of afgeschermd worden met behulp van netten om zo alle contact met wilde vogels te vermijden.


In de omgeving van Denderbelle zijn de maatregelen nog strenger. Rond de Bleekstraat is een bufferzone van drie kilometer ingesteld. Daar liggen ook Lebbeke en Wieze in. Ook delen van de Dendermondse deelgemeenten Oudegem, Sint-Gillis en Mespelare liggen in deze zone.

Inventaris

Binnen die bufferzone moet iedereen die pluimvee heeft ten laatste tegen maandag een inventaris van zijn dieren doorgeven. Dat kan via een formulier 'Inventaris pluimvee' dat te vinden is via de stadswebsite www.dendermonde.be/vogelgriep. Het is bovendien in deze zone verboden om pluimvee, vogels en broedeieren te vervoeren.


Voor consumenten is er overigens geen enkel risico. Het is nog altijd veilig om vlees en eieren van pluimvee te eten.