Crème van chocolatiers in Wieze

BESTE BELGISCHE PRALINE BEKENDGEMAAKT IN CHOCOLATE ACADEMY

Chocolatiers aan het werk in de Chocolate Academy van Barry Callebaut.
Copyright : Geert De Rycke Chocolatiers aan het werk in de Chocolate Academy van Barry Callebaut.
In de Chocolate Academy in Wieze verzamelde de crème de la crème van de Belgische chocolatiers voor de bekendmaking van de beste Belgische praline. Chocolatiers kunnen zich er met de steun van Barry Callebaut vervolmaken. "Elk jaar zien we het aantal cursisten met vijftig procent stijgen", zegt David De Wit van Barry Callebaut.

Wieze is al sinds 1911 het hart van de Belgische chocolade. Chocoladeproducent Barry Callebaut richtte er een drietal jaar geleden, in de Aalstersestraat, ook haar Chocolate Academy op. Chocolatiers kunnen er terecht bij experts van Callebaut voor cursussen, tips, opleidingen en advies. "We ontvangen hier beginners en sterrenchefs", zegt David De Wit, gourmet sales directeur bij Barry Callebaut. "Elk jaar zien we het aantal cursisten met vijftig procent stijgen. De voorbije jaren vonden alle cursussen hier in de acamedie plaats, maar sinds dit jaar trekken onze experts ook op verplaatsing. In de Chocolate Academy krijgen we jaarlijks 3.700 bezoekers, waarvan 1.300 cursisten."


Geen wonder dus dat net deze locatie dienst deed voor de prijsuitreiking van de "Praline voor morgen". Alle Belgische chocolatiers konden zich inschrijven voor de wedstrijd Chocolate Hero en, geïnspireerd door de chocoladetrends van 2020, een Belgische praline voor de toekomst maken. Chocoladeliefhebbers én proevers van de Gault&Millau-jury kozen de beste praline uit.


Streekgenoten bleken daarbij goed te scoren. Bij de drie toplaureaten waren Jaël Verleysen van Bakkerij Verleysen uit Hofstade en Nick Wauters van Ambachtelijke Chocolatier Wauters uit Sint-Niklaas. Beiden kunnen nu niet alleen pronken met de nieuwe prestigeuze titel, maar krijgen ook de kans om deze zomer hun winnende praline voor te stellen aan de festivalgangers van Tomorrowland. Daar zullen ze de Belgische trots hooghouden in het "Tastes of the World by Tomorrowland"-restaurant.


"Supertrots", zegt Jaël Verleysen. "Ik ben eigenlijk bakker, maar probeer me in de chocoladewereld in te werken. Ik probeer graag nieuwe dingen uit, en blijkbaar met succes. Het is een boost voor onze bakkerij, waar we ook een chocolade-afdeling proberen uit te bouwen. Ik maakte een praline op basis van Aalsters gestookte gin en gelei van limoen."


Nick Wauters, al 27 jaar chocolatier, koos voor een praline met gelei van bloedappelsien en ganache met gin. Een goudkleurig omhulsel maakt het plaatje compleet. "Ik heb altijd getwijfeld om aan wedstrijden deel te nemen, maar de steun van Callebaut gaf een boost", zegt hij. "Ik wilde wel eens zien wat ik waard was en blijkbaar is dat toch iets."

De laureaten van de wedstrijd 'praline voor morgen': Jaël Verleysen, Olivier Willems en Nick Wauters.
Copyright : Geert De Rycke De laureaten van de wedstrijd 'praline voor morgen': Jaël Verleysen, Olivier Willems en Nick Wauters.

Groeien

Barry Callebaut en de Chocolate Academy zijn van plan om de wedstrijd te herhalen. "Met vijftig deelnemers was dit een succes, maar we kunnen nog groeien", zegt De Wit. "We willen hier vanuit Wieze het ambacht van chocolatier zoveel mogelijk ondersteunen en aandacht geven, België is nu eenmaal het land van de chocolade. Deze wedstrijd maakte alvast duidelijk dat er flink wat verborgen talent in ons land schuilt."

De 'praline voor morgen' van Nick Wauters.
Copyright : Geert De Rycke De 'praline voor morgen' van Nick Wauters.