Blauwalgen Vondelbeek blijken niet giftig

RV
De blauwalgen die in de Vondelbeek, op de grens van Lebbeke met Dendermonde, ontdekt zijn, zijn niet giftig. Dat blijkt uit een microscopische analyse van een staal dat uit de waterloop genomen werd. 

Medewerkers van de Vlaams Milieumaatschappij hadden de blauwalgen eind vorige week vastgesteld in de Vondelbeek, ter hoogte van het wachtbekken aan de Dries in Denderbelle. Meteen werd er een verbod uitgevaardigd om water te capteren uit de Vondelbeek, vanaf de Dries tot de Moerstraat in Lebbeke, voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee. Ook elke vorm van zachte recreatie, zoals kajakken, kanovaren en vissen op de Vondelbeek werd verboden. Blauwalgen, die ontstaan door warme temperaturen en te weinig zuurstof in het water, zijn immers bacteriën en kunnen giftig zijn. Ze kunnen voor irritaties zorgen aan ogen of huid, maar ook hoofdpijn en maag- en darmklachten met zich meebrengen. Het kan ook gezondheidsverschijnselen veroorzaken bij dieren. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt nu echter dat er geen enkel gevaar is voor mens en dier.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.