"We blijven school van 't dorp"

NIEUWBOUW OPENT OP 1 SEPTEMBER OP BRUSSELSESTEENWEG

De directie met rechts Bart Hiel bij het nieuwe logo met de nieuwe naam.
Foto Geert De Rycke De directie met rechts Bart Hiel bij het nieuwe logo met de nieuwe naam.
De nieuwbouw voor de Vrije Basisschool van Lebbeke op de Brusselse- steenweg krijgt vorm. De nieuwe naam is 'Vrije Basisschool Lebbeke Dorp'. "Want ook al steken we de steenweg over voor de nieuwe school, we blijven die van 't dorp", zegt directeur Bart Hiel.

Tegen 1 september moet de nieuwbouw klaar zijn. De werken aan de Brusselsesteenweg voor de bouw van een gloednieuwe basisschool zitten op kruissnelheid. Eerder werden al de vroegere schoolgebouwen volledig gesloopt. Nu krijgt de nieuwe school stilaan zijn definitieve vorm. "We beschikken hier over een site van maar liefst 1,5 hectare voor het nieuwbouwproject", zegt coördinerend directeur Jan Luyten. "Ideaal voor de uitvoering van een idee dat al achttien jaar geleden ontstond."


Nu de bouw steeds meer op een schoolcomplex begint te lijken, vond de directie het opportuun om ook een nieuwe naam en logo voor de basisschool bekend te maken. Dat gebeurde na een wandeling vanuit de huidige vestiging in de Lauriestraat, langs de wijkschool in Heizijde tot de nieuwe locatie aan de Brusselsesteenweg. De basisschool heet voortaan "Vrije Basisschool Lebbeke Dorp". "Omdat we, ook al steken we voor de nieuwbouw de steenweg over, nog altijd de school van 't dorp zijn", zegt directeur Bart Hiel. "Decennialang bieden wij al onderwijs aan in Lebbeke. Vele Lebbekenaren hebben school gelopen in de Broeder- of Zusterschool. Beide scholen kon je centraal in het dorp van Lebbeke terug vinden. Dat willen we in ere houden, ook al zitten we nu op een andere site."


Het nieuwe logo toont dan ook niet voor niets in grote letters "VBS". De vier onderliggende vierkanten verwijzen naar de vier entiteiten van de kleuterafdeling in het centrum, de kleuterafdeling in Heizijde, de lagere afdeling in het centrum en een volwaardige lagere afdeling in Heizijde. "Het zijn vier gelijkwaardige afdelingen, met allemaal een rechtlijnige aanpak", zegt Hiel. "We willen de kinderen hier opleiden en opvoeden tot unieke personen, met elk zijn specifieke kwaliteiten."

Groen

De nieuwbouw is een complex met ruimte voor zeven kleuterklassen en twaalf klassen voor de lagere school. Daarnaast zijn ook een crealokaal, polyvalente ruimte en een eetzone met keuken voorzien. De school zal ook een degelijk uitgeruste sportzaal, administratieve lokalen, vergaderruimten, personeelslokaal en technische voorzieningen herbergen. Het geheel is omgeven door parkgebied, waar zich ook drie speelplaatsen bevinden. Alle klassen kijken uit op het groen.


Alles samen is de nieuwbouw ruim voldoende om de 250 leerlingen en 120 kleuters te huisvesten. Dat de voorgevel van de school helemaal in het wit komt, is geen toeval. "Zo krijgt de Brusselsesteenweg weer het uitzicht van in de jaren 1800", klinkt het. "Achter die gevel schuilt een modern en duurzaam concept."