Leander Van Meerhaeghe, Kyara (9) en Alysha (8) Vannevel en Storm zitten langer op de schoolbus dan in de klas.
Volledig scherm
PREMIUM
Leander Van Meerhaeghe, Kyara (9) en Alysha (8) Vannevel en Storm zitten langer op de schoolbus dan in de klas. © Photo News/Verbaere

Langer op schoolbus dan in de klas: zwakste kinderen zijn elke dag tot zes uur en langer op weg van en naar school

“Gisterochtend pikten we om kwart voor zes het eerste kind op in Boom”, vertelt Suzanne Duran, al zeven jaar begeleidster op een schoolbus in Mechelen. “We deden er drie uur en 25 minuten over en kwamen tien minuten ná het rinkelen van de schoolbel aan. Onderweg raakten de kinderen in paniek. Ze zijn een rit van een uur gewoon.” Door de coronamaatregelen zitten sommige leerlingen uit het bijzonder onderwijs langer op de schoolbus dan in de klas. Ze wonen op een handvol kilometers van school, maar zijn vijf — soms zes — uur onderweg. Het onderwijs wijst de virologen met de vinger, maar zij kaatsen de bal terug. “Wij hebben dit nooit gevraagd.”

  1. ONZE OPINIE. Corona kan geen excuus zijn om kinderen zes uur per dag op een schoolbus te zetten
    PREMIUM

    ONZE OPINIE. Corona kan geen excuus zijn om kinderen zes uur per dag op een schoolbus te zetten

    Over sommige zaken moeten we als maatschappij gewoon afspreken dat we ze niet accepteren — ook al zijn er verklaringen en excuses. Dat kinderen zes uur per dag op een bus zitten om naar school te gaan, is er zo één. Virologen, De Lijn, de bevoegde minister: allemaal staken ze deze week energie in het uitleggen van de situatie. Terwijl ze in dit dossier maar één job hebben: de zaak oplossen.