Vermeend vals bericht van N-VA over asielcentrum zorgt voor verhitte discussie tijdens gemeenteraad

Oppositieraadsleden Koen Bentein en Laurent Hoornaert van Tope 8920 trekken de herkomst van de vraag in twijfel.
Christophe Deconinck Oppositieraadsleden Koen Bentein en Laurent Hoornaert van Tope 8920 trekken de herkomst van de vraag in twijfel.
Oppositieraadslid Laurent Hoornaert (Tope 8920) heeft de raadsleden van N-VA tijdens de gemeenteraad op de vingers getikt voor het posten van een dubieus bericht op Facebook. De stemming werd bijzonder grimmig toen schepen Peter Vantomme (N-VA) genoeg kreeg van de insinuaties.

Op 18 april postte de lokale N-VA-afdeling dit bericht op Facebook: ‘Wij gaan met het gemeentebestuur en de voltallige N-VA-fractie niet in op de vraag van ‘staatssecretaris’ Maggie De Block (Open Vld) en Fedasil om (trans)migranten onder te brengen in het oud-woonzorgcentrum. We vinden dat we in onze gemeente al meer dan ons deel doen en het voorstel werd dus verworpen. Het komt er dus niét!’ Het bericht werd ondertekend met de namen van de zetelende raadsleden en schepenen voor N-VA.

Mondelinge vraag

Tijdens de vorige gemeenteraad legde oppositieraadslid voor Tope 8920 Laurent Hoornaert de N-VA-raadsleden op de rooster. “Als we de berichten op sociale media mogen geloven, zou het college benaderd zijn door een stafmedewerker van Fedasil in Vijfwegen, die uit naam van staatssecretaris De Block heeft gepolst naar de mogelijkheid om migranten onder te brengen in het oude woonzorgcentrum. Blijkbaar zou de vraag mondeling gesteld zijn. Dat lijkt me hoogst onwaarschijnlijk, want als zo’n vraag van de staatssecretaris zou komen, zouden daar schriftelijke bewijzen van zijn. Ik kan me niet voorstellen dat een stafmedewerker van Fedasil zomaar de telefoon zou nemen, maar ik stoor mij vooral aan het feit dat op sociale media wordt beweerd dat minister De Block daar de opdracht toe heeft gegeven. Ik heb willen nagaan wie die persoon is en vond vreemde berichten terug op zijn Twitterprofiel, waarbij hij zelfs berichten van het Vlaams Belang retweet. Blijkbaar werd hij in 2017 aangeworven, onder het bewind van Theo Francken. Ik wil de meerderheid er op wijzen dat de feitelijke informatie die jullie brengen correct moet zijn, want het verspreiden van zo’n berichten kan niet door de beugel.” De geviseerde medewerker van Fedasil, die de berichten via zijn persoonlijk Twitterprofiel de wereld in stuurde en die tijdens de raad bij naam werd genoemd, is niet bereid tot commentaar.

Het asielcentrum in Vijfwegen, van waaruit een medewerker volgens de lokale N-VA-fractie een vraag van staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open Vld) doorspeelde aan het gemeentebestuur.
JVK Het asielcentrum in Vijfwegen, van waaruit een medewerker volgens de lokale N-VA-fractie een vraag van staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open Vld) doorspeelde aan het gemeentebestuur.

Van hetzelfde laken een broek

Eerste schepen voor N-VA Dominique Cool ging in de verdediging, door te verwijzen naar een kritiek die Tope 8920 vorig najaar had verspreid. “Dit bericht is vergelijkbaar met dat waarbij de Open Vld-excellenties in volle verkiezingsstrijd beweerden dat Theo Francken extra asielzoekers in Poelkapelle zouden laten onderbrengen. Dit is van hetzelfde laken een broek.”

Toen schepen Peter Vantomme (N-VA) zich in de discussie mengde, liet deze zich ontvallen dat de vraag schriftelijk was gesteld, waarop Hoornaert en zijn partijgenoot Koen Bentein eisten om daar bewijzen van te mogen zien. De stemming werd even grimmig toen Peter Vantomme zijn geduld verloor. “Ik hoop dat je niet insinueert dat we dit allemaal verzonnen hebben”, herhaalde hij meerdere keren. De discussie ontaardde in een welles-nietes-debat, tot voorzitter Jos Meersch tussenbeide kwam, de gemoederen bedaarde en zonder meer over ging naar het volgende punt op de agenda.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.