Van de kerk naar de speelplaats... via de glijbaan

BOUW KINDEROPVANG IN OLV-KERK START BINNENKORT

Fien Ingelbrecht (9), Heidi Devreker en Louis Dekeyser (8) aan de achterzijde van de kerk, waar de glijbaan zal uitgeven op het buitenspeelplein.
Christophe Deconinck Fien Ingelbrecht (9), Heidi Devreker en Louis Dekeyser (8) aan de achterzijde van de kerk, waar de glijbaan zal uitgeven op het buitenspeelplein.
Binnenkort start de bouw van de veelbesproken kinderopvang in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. "Het personeel zal met veel plezier de deur van het oude, afgeleefde gebouw achter zich dicht trekken. En de kinderen zijn vooral enthousiast over de glijbaan die er zal komen", lacht coördinator Heidi Devreker.

De buitenschoolse kinderopvang onderbrengen in de kerk. Enkele jaren geleden, toen het idee voor het eerst werd voorgesteld, waren de meningen al verdeeld. Tegenstanders zeggen dat het project te veel geld zal kosten, voorstanders wijzen dan weer op het unieke concept, waarbij het onroerend erfgoed een nieuwe bestemming zal krijgen. Maar wat niemand ontkent, is dat de huidige gebouwen van de buitenschoolse kinderopvang tot op de draad versleten zijn. "We kijken er naar uit om te verhuizen naar het nieuwe complex", lacht Heidi Devreker, al zeventien jaar coördinator.

Deze dwarsdoorsnede toont je waar de 'box in a box', de nieuwe kinderopvang, precies komt.
repro Christophe Deconinck Deze dwarsdoorsnede toont je waar de 'box in a box', de nieuwe kinderopvang, precies komt.

Box in a box

Hoe de kinderopvang er zal uitzien? "De kerk wordt binnenin opgedeeld en er komt een 'box in a box', die de kinderopvang en Kind & Gezin zal huisvesten. Het andere deel van de kerk blijft dan een liturgische ruimte. Nu moeten we de kinderen nog verdelen over twee gebouwen en hebben we slechts ruimte voor 35 kinderen. In de kerk zullen we plaats hebben voor maximaal tachtig kinderen, met een exclusieve speelruimte van maar liefst 360 vierkante meter. Buiten komt er ook nog een speeltuin met een voetbalveldje. Het leuke is dat de kinderen vanop de overdekte speelplaats op de eerste verdieping naar buiten zullen kunnen glijden langs de glijbaan. Ons team was heel nauw betrokken bij de plannen en dat idee werd, op aansturen van de kinderen, door ons voorgesteld."

Op deze plattegrond zie je waar de glijbaan door de gevel naar buiten zal komen.
repro Christophe Deconinck Op deze plattegrond zie je waar de glijbaan door de gevel naar buiten zal komen.

Moderne refter

Naast de speelruimtes zal er op de bovenste verdieping ruimte zijn voor een moderne refter, een keuken en een personeelsruimte. Op de tussenverdieping komen dan de toiletten en de berging en op het gelijkvloers zullen de kleuters alle ruimte krijgen om zich uit te leven. "Er gaat extra aandacht naar de veiligheid van de kinderen, bijvoorbeeld door verlichting die donkere hoeken onmogelijk maakt. Ook de toegang is beveiligd. De verwarmde bovenruimte kan tijdens de weekends worden opengesteld voor verenigingen of tentoonstellingen, zodat die ruimtes echt multifunctioneel kunnen worden gebruikt."

Spelen onder gewelven

En de kinderen zelf? Die zijn laaiend enthousiast. "Ik wil de glijbaan als eerste uittesten", verklaart Louis Dekeyser (8), die zich ook wel wat zorgen maakt. "Zal mijnheer de pastoor nog plaats genoeg over hebben?" Fien Ingelbrecht (9) heeft het meer voor de overdekte binnenspeelruimte. "Ik droom er nu al van om onder de gewelven te kunnen spelen. Hopelijk zal het gebouw klaar zijn voor ik naar het secundair moet."


De bouwvergunning werd afgeleverd op 27 juli, maar wanneer de werken precies starten, is nog onduidelijk.