Tiende Vredeswake schot in de roos

LANGEMARK STAAT DAG LANG IN TEKEN VAN MENSENRECHTEN

Tijdens de wake werden onder meer vredesbomen geplant.
Foto Eric Flamand Tijdens de wake werden onder meer vredesbomen geplant.
De tiende editie van de Vredeswake bracht heel wat volk op de been met als centraal thema 'Recht op vrede'. Peter Peene, de bezieler van het evenement, had tal van hoge en internationale gasten uitgenodigd, die het spektakel in de Sint-Pauluskerk opluisterden met ontroerende getuigenissen.

"In Langemark alleen al liggen ruim 50.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Dan vraagt een mens zich af : Hoe zit het nu met de onrust en het onrecht in de wereld ? En vooral, wat kan ik er aan doen ?", vertelt Peter Peene, de man achter de Vredeswakes.


"Dat zette er mij toe aan om drie jaar terug, toen de 100-jarige herdenking zich opdrong, inspirerende mensen bij elkaar te brengen en samen te werken rond die problematiek."


Het resultaat van dat initiatief resulteerde in de Vredeswakes, die gisteren voor de tiende keer plaats vonden in het centrum van Langemark.


Bij de vorige edities werd gefocust op thema's als vrouwenrechten, kinderrechten en armoede.


Ditmaal werd het schenden van mensenrechten behandeld. Een zwaar thema weliswaar, maar Peter en zijn kompanen slaagden er in om de probematiek toegankelijk te maken voor iedereen. In de kerk werd een 'mensenrechtenbos' uitgebeeld, waarbij 30 stokken werden gebroken voor de vrede, als symbool voor de dertig rechten in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Verder gaf het 85-koppig koor Frappant het beste vanzichzelf bij de Duitse Militaire begraafplaats en volgden tal de getuigenissen en emotionele momenten elkaar op in de kerk en OC Den Tap.

Bekende gasten

Tussen de peters en meters die het project steunen, staan heel wat grote namen. Desmond Tutu, Herman Van Rompuy, Jeanne Devos en uiteraard commissaris-generaal van de herdenkingen Paul Breyne.


"Ook acteur en presentator Wim Opbrouck draagt het project een warm hart toe. Hij spoorde me onlangs nog aan om door te zetten met het initiatief." Voor het evenement zelf wist Peter onder meer de directeur van Amnesty International Vlaanderen Wies De Graeve, mensenrechtenspecialist professor Stephan Parmentier en de Soedanese vredesactivist dr. Albaqir Mukhtar te strikken.


"Door die heren in open dialoog met elkaar te brengen, creëren we ruimte voor nieuwe inzichten en worden thema's aangehaald die tot op vandaag onderbelicht zijn. We willen de mensen laten stil staan bij de problematiek en hen aansporen om na te denken wat ze zelf kunnen doen als individu. Niet iedereen heeft het in zich om een nieuwe Gandhi of Martin Luther King te worden, maar dat mag geen excuus zijn. We hopen om langs deze weg iedereen te kunnen inspireren. Dat doen we steevast met een concreet voorstel. Zo zijn we enkele maanden geleden gestart met een schrijfactie, die wordt ondersteund door Amnesty International, om zoveel mogelijk voorgedrukte brieven in te zamelen die de Egyptische overheid moeten overtuigen om de mensenrechtenactiviste Azza Soliman vrij te laten. Als advocate verdedigt zij vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld of verkrachting, maar nu hangt er 15 jaar gevangenisstraf boven haar hoofd, omdat de Egyptische overheid haar beticht van laster en verraad, met de bedoeling om haar de mond te snoeren. Gesteund door de scholen in de buurt, hopen we om de kaap van 7.500 brieven te halen."