Tank heeft nieuwe pompen: dit weekend eerste proefrit

Laurent Hoornaert, Geert Samyn, Luc Vanbeselaere, Enrique Billiau, Stijn Butaeye van het tankteam, hevige supporter Fanny Boone en Jurgen Van Ecke van Hydrauvision.
Christophe Deconinck Laurent Hoornaert, Geert Samyn, Luc Vanbeselaere, Enrique Billiau, Stijn Butaeye van het tankteam, hevige supporter Fanny Boone en Jurgen Van Ecke van Hydrauvision.
Dankzij een Nederlandse firma kan de replica van de WO I-tank van Poelkapelle binnenkort weer de baan op. Dit weekend zullen de geschonken hydraulische pompen hun dienst moeten bewijzen.

Al veertien jaar sleutelt een groep van enthousiaste vrijwilligers aan de tank van Poelkapelle. Ondanks heel wat demonstraties met de stalen kolos vorig jaar, onder andere voor Discovery Channel, staat het gevaarte al enkele maanden op stal: de hydraulische pompen hebben het begeven. Het hoeft geen betoog dat zo’n project handenvol geld kost en het ‘tankteam’ zat dat ook met de handen in het haar. “Nieuwe pompen kosten al snel twintigduizend euro en we hadden geen idee waar we dat geld moesten gaan halen”, verduidelijkt Stijn Butaeye van Pond Farm, waar de tank vaak wordt gestald. 

Gratis pompen

Eerder werd al een crowdfunding opgezet om onder andere de rupsplaten te bekostigen, maar zo’n inzamelactie kost veel tijd. “We kwamen in contact met het Nederlandse bedrijf Hydrauvision, dat gespecialiseerd is in hydraulica. Toen ze ons vertelden dat ze ons een set tweedehandse pompen wilden schenken, kon ons geluk niet op. En het werd nog mooier, want ze hebben die op de koop toe gratis voor ons gereviseerd.” 

Tankfest

Na wat sleutelen zitten de pompen nu op hun plaats. “Dit weekend zullen we er achter komen of ze het zullen houden, want we gaan een eerste proefritje maken. We hopen natuurlijk dat alles goed werkt, want we hebben onder andere een reisje naar Engeland voor de boeg met de tank. We zijn samen met de enige twee andere replica’s van dit model uitgenodigd om in juni deel te nemen aan het Tankfest in Bovington. Het laatste weekend van augustus worden we verwacht op het Great Dorset Steam Fair evenement, waar de gekste landbouwvoertuigen en oldtimers uit de voorbije tweehonderd jaar staan opgesteld. Al die wilde plannen hadden we moeten schrappen zonder het gulle gebaar van de mensen van Hydrauvision. Om hen te bedanken, zullen we hen uitnodigen om eens mee te rijden.”

De Mark IV van Poelkapelle, de trots van het tankteam.
Christophe Deconinck De Mark IV van Poelkapelle, de trots van het tankteam.
Een blik in de machinekamer, het hart van de tank, dat het gevaarte van 26 ton moet aandrijven.
Christophe Deconinck Een blik in de machinekamer, het hart van de tank, dat het gevaarte van 26 ton moet aandrijven.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.