Schepencollege weer aan tafel met schoolbestuur over buitenschoolse kinderopvang: “Samenwerken zou veel goedkoper zijn voor de gemeente”

Vrije basisschool De Ooievaar krijgt een nieuwbouw en de gemeente zou daarin graag de buitenschoolse kinderopvang voorzien.
Henk Deleu Vrije basisschool De Ooievaar krijgt een nieuwbouw en de gemeente zou daarin graag de buitenschoolse kinderopvang voorzien.
Het schepencollege van Langemark-Poelkapelle zit vrijdag opnieuw aan tafel met het schoolbestuur van vrije basisschool De Ooievaar in Poelkapelle over de plannen van de buitenschoolse kinderopvang (BKO). “Ofwel gaan we zelf voor een nieuwbouw, ofwel komt de BKO in De Ooievaar”, aldus schepen Dominique Cool (N-VA) op de gemeenteraad.

De Ooievaar krijgt een nieuwbouw en de gemeente Langemark-Poelkapelle onderzoekt een piste om de buitenschoolse kinderopvang daarin onder te brengen. Door een aanpassing in de wetgeving moet een BKO niet meer los van een school staan.

Fractieleider Laurent Hoornaert (Tope8920) vroeg naar de stand van zaken in dit aanslepend dossier. “Acht maanden geleden voerden we met het schoolbestuur een eerste gesprek om hiervoor samen te werken”, aldus schepen Cool. 

“In eerste instantie werd ons voorstel door het schoolbestuur niet op groot enthousiasme onthaald. Het architectenbureau doet nu een voorstel. Komt de BKO in de nieuwe school, dan kunnen we de kosten voor het dubbel gebruik fifty-fifty verdelen. Indien we komen tot deze regeling, dan is het grote voordeel voor de gemeente dat de school bij het ‘agentschap voor infrastructuur in het onderwijs’ (AGION) subsidies kan aanvragen. Voor de school het grote voordeel dat het gedeeld gebruik hierdoor wordt uitgebreid.”

Goedkoper

“Het zou voor de gemeente ook veel goedkoper zijn. We moeten van het schoolbestuur een antwoord krijgen. We hebben de indruk dat de gretigheid bij het schoolbestuur aan het toenemen is. In het schoolbestuur zitten ondertussen ook enkele andere mensen. Als schepencollege zijn we voorstander van een samenwerking. Qua timing ligt het allemaal wat moeilijk. We willen in elk geval in deze legislatuur de BKO realiseren.”