Pikante foto’s in het maïs: advocaat geviseerde schepen wil naast fotografen ook ‘tipgever’ voor de rechter

La Brasa, de bar waar het zich allemaal afspeelde.
Benny Proot La Brasa, de bar waar het zich allemaal afspeelde.
Maandag start in Ieper de rechtszaak over de pikante foto’s van zomerbar La Brasa in Langemark-Poelkapelle die in de zomer van 2018 tot in de mailbox van krantenredacties belandde. In die mails stonden maar liefst meer dan 180 haarscherpe foto’s van naakte personen op een privéfeest in de zomerbar. “Het parket dagvaardde de tipgever volgens ons verrassend genoeg niet”, zegt advocaat Koen Bentein.

“Tot onze grote verbazing dagvaardde het parket slechts twee personen en niet drie”, vertelt advocaat Koen Bentein, die de belangen voormalig schepen Frank Gheeraert verdedigt. “Enkel de twee personen die zich in het maïsveld verstopt hadden en de foto’s maakten werden gedagvaard. Volgens ons moet daar nog een derde persoon bij. En dat is de persoon die hen heeft ingelicht dat er op dat moment een dergelijk feestje aan de gang was. Had hij nooit verwittigd, dan waren die foto’s helemaal niet genomen geweest en gelekt. Als burgerlijke partij kunnen we hem perfect rechtstreeks dagvaarden.”

De twee beklaagden, Nicolas Alleman (43) en P. B. (35) moeten zich verantwoorden voor de schending van privacy, belaging en bedreigingen ten nadele van de zaakvoerder van La Brasa Rik Ostijn (51) en Frank Gheeraert (45), die toen schepen van Ruimtelijke Ordening was in Langemark en duidelijk zichtbaar was op de pikante foto’s. Die 180 foto’s werden in een mum van tijd overal te lande bezorgd in mailboxen via WeTransfer.

Benny Proot

Geschil

Het heeft er alle schijn van dat Nicolas Alleman (43) de man het brein was achter de actie, al is dat helemaal niet duidelijk in het dossier. Hij had een zakelijk geschil met de uitbater van de zomerbar en verspreidde ook de naaktfoto’s. Die zou hij slechts naar een beperkt aantal mensen hebben gestuurd. Alleman zelf ontkent dat hij de opdrachtgever was.

De zaak zou sowieso uitgesteld worden, zelfs al mocht de burgerlijke partij niet om uitstel gevraagd hebben om de derde persoon rechtstreeks te dagvaarden. De advocaat van de beklaagden vraagt om conclusietermijnen af te spreken. Maandag zal de zaak dus allicht uitgesteld worden voor een paar weken om de burgerlijke partij tijd te geven om de tipgever rechtstreeks te dagvaarden. Daarna zullen wellicht conclusietermijnen en een pleitdatum worden afgesproken.

Henk Deleu5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Landuyt

  Een bar is een privaat terrein met openbaar karakter, pop-up of niet. Degene die voor de rechtbank moeten komen zijn de aanwezigen aldaar : openbare zedenschennis. Van privacy is absoluut geen sprake. Dat het parket etc daarin getrapt zijn bewijst het niveau van de rechtspraak hier te lande.

 • Betty Dams

  Wie aan openbare zedenschennis doet en een partous organiseert die voor iedereen zichtbaar is moet in deze tijden van smartphones niet komen klagen dat hij met zijn bloot gat op internet staat.

 • Muu Muufley

  Ludwig Vanden Boer uw redenering is nogal behoorlijk simplistisch en kort door de bocht. U vergaat gelijk welke vorm van context en motivatie. U hebt in geen enkel geval gelijk en ik betwijfel bovendien of uw bericht wel serieus is. Is een nogal kindse redenering.

 • Ludwig Vanden Boer

  Dus als ik weet dat er ergens iets te zien is en ik vertel dat tegen iemand anders en die persoon maakt daar foto's van, dan gaan ze mij dagvaarden? Ik vraag mij zelfs af of de privacy geschonden is. Men kon de feiten vanop andere plaatsen zien. Er diende niet over een omheining gekeken te worden of zo. Wat als er kinderen in die mais speelden?

 • DIRK SPRANGERS

  Schending van privicy...wat een zever. Zelf spelende kinderen hadden totaal geen moeite moeten doen om dit alles te aanschouwen ! Vroeger speelden we in de velden,ver moest je hier niet lopen...