Natuurpunt beschermt de Sint-Elooismote

Vanuit de lucht kan de dubbele mote mooi worden onderscheiden. In de toekomst zal de geschiedenis van deze site verder worden onderzocht.
Google Maps Vanuit de lucht kan de dubbele mote mooi worden onderscheiden. In de toekomst zal de geschiedenis van deze site verder worden onderzocht.
Fietsers die doorheen de vallei van de Steenbeek rijden, zijn zich zelden bewust dat ze langs een van de meest waardevolle stukjes natuur uit onze regio fietsen: de Sint-Elooismote. Om dat stukje bijzonder landschap en de aanwezige fauna en flora te beschermen, verenigen het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle en Natuurpunt de krachten.

Eind 2016 werd de Sint-Elooismote aangekocht door Natuurpunt. De site is net geen drie hectare groot en bestaat grotendeels uit een weiland met een achtvormige walgracht. Door de lage ligging in de Steenbeekvallei, ligt het er vrij moerassig bij en doen de grachten dienst als natuurlijke waterbuffer. Op de biologische waarderingskaart staat het gebied ingekleurd als “zeer waardevol”. Het vormt een biotoop voor onder meer kamsalamanders.

Achtvormige gracht

Naast het belang van de natuur, blijkt dit perceel ook historisch van belang te zijn. In het midden van de weide ligt een achtvormige gracht, waarrond nog meer grachten werden gegraven. Dit was ooit een middeleeuwse nederzetting met een dubbele walgracht, van de ‘heren van Sint-Elooi’. De walgracht diende voor waterbeheersing en -voorziening, als afbakening voor de dieren, sociale status en als verdediging. Op schetsen van een landmeter uit de 17de eeuw, blijkt dat de perceelindeling langs de beek tot op vandaag de dag hetzelfde bleef. Een mooi natuurdomein, maar tegelijk een mooi stuk erfgoed, dat nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.