Georges Vandromme wint eerste Cultuurprijs Langemark-Poelkapelle

Laureaat Georges Vandromme ontving de eerste Cultuurprijs van Langemark-Poelkapelle uit handen van cultuurraadvoorzitter Peter Peene.
Christophe Deconinck Laureaat Georges Vandromme ontving de eerste Cultuurprijs van Langemark-Poelkapelle uit handen van cultuurraadvoorzitter Peter Peene.
Auteur Georges Vandromme werd door de cultuurraad aangeduid als laureaat voor de Cultuurprijs. Hij schreef in twaalf jaar acht historisch-culturele publicaties over Langemark-Poelkapelle.

De cultuurraad lanceerde het initiatief om een Cultuurprijs uit te reiken. “De start van een mooie traditie”, zegt voorzitter Peter Peene, die de de eerste trofee mocht overhandigen. “Heel wat inwoners van onze gemeente tonen zich van hun beste artistieke en culturele kant. Deze Cultuurprijs is een uitgelezen kans om een welverdiende pluim te geven aan verenigingen, organisaties of mensen die zich op cultureel vlak verdienstelijk hebben gemaakt. Voor de eerste editie werden de volgende kandidaten naar voor geschoven: Ethel Vanacker, Georges Vandromme, oprichter en gewezen voorzitter van de Kunstkring 20-10 Eric Verbrugge, het Bakelandtcomité en zijn gewezen voorzitter en bezieler Michel Gheeraert, het Guynemerkliekske en Wakker voor Vrede. Uiteindelijk werd auteur Georges Vandromme door de jury aangeduid. Sinds zijn pensioen in 2006 heeft hij niet stilgezeten, met acht historisch-culturele publicaties op zijn palmares. Georges startte met de inventarisering van kapelletjes in Langemark-Poelkapelle. In 2010 verscheen ‘Erfgoed in Langemark-Poelkapelle’, waarin hij vijftig markante gebouwen en gedenktekens beschrijft die voor de gemeente beeldbepalend zijn. In 2013 verscheen ‘Gehuchten en historische locaties in Langemark-Poelkapelle’. In het boek ‘Hoe Langemark-Poelkapelle honderdennegen keer een toekomst verloor’ brengt hij op indrukwekkende wijze hulde aan 109 slachtoffers van de Groote Oorlog. Daarna volgde ‘200 jaar burgemeesters in Langemark-Poelkapelle’. Tussendoor schreef hij het verhaal neer van ‘De noodlanding van Malinowski en het ontroerend vervolg’. Een sterk verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, dat zich afspeelt in Madonna. Enkele weken geleden verscheen ‘Een wandeling langs 227 herbergen te Langemark-Poelkapelle’. Georges ontving voor zijn verdiensten een bronzen ballerina met de titel ‘Ontluiken’, een creatie van de Oostendse kunstenares Martine Vivey.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.