Gedenkplaat voor gecrashte bommenwerper

De herdenkingsplaat voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash werd geplaatst tegen de gevel van feestzaal Caracas.
Christophe Deconinck De herdenkingsplaat voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash werd geplaatst tegen de gevel van feestzaal Caracas.
Om de slachtoffers van de gecrashte bommenwerper in 1944 te herdenken, werd aan de muur van feestzaal Caracas, langs de Boezingestraat een gedenkplaat aangebracht.

Tijdens de nacht van 10 op 11 mei 1944 stortte een Lancaster bommenwerper neer in de buurt van het Hagebos, tussen Langemark en Pilkem. Geen van de Australische en Britse bemanningsleden overleefde de crash. Een Duitse jager had de bommenwerper onderuit gehaald, nadat die zijn bommen over Rijsel had gelost.

Koen Dumoulin en het Welsh Comité namen het initiatief voor deze herdenkingsplaat, die werd geplaatst met de steun van het gemeentebestuur.

Aan de overzijde van feestzaal Caracas vind je ook het monument voor de soldaten uit Wales die hier in de Eerste Wereldoorlog hun leven gaven en de herdenkingsmuur voor de Welshe dichter Hedd Wyn. Met deze verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog, heeft Langemark er een nieuw ankerpunt voor oorlogstoeristen bij.

De tekst op het bord verwijst naar de 'Dumoulin Brickworks Claypit Crash', naar de voormalige kleiputten in de buurt van het Hagebos, waar de bommenwerper neerstortte.
Christophe Deconinck De tekst op het bord verwijst naar de 'Dumoulin Brickworks Claypit Crash', naar de voormalige kleiputten in de buurt van het Hagebos, waar de bommenwerper neerstortte.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.