Fotografen van naaktfeest La Brasa riskeren tot 5 jaar cel

Een van de foto’s van het naaktfeest in zomerbar La Brasa in Langemark.
RV Een van de foto’s van het naaktfeest in zomerbar La Brasa in Langemark.
De twee mannen die vorige zomer vanuit een maïsveld stiekem foto’s hebben genomen van een naaktfeest in zomerbar La Brasa in Langemark, moeten zich op 21 oktober voor de correctionele rechter verantwoorden. Een van de twee is Nicolas Alleman, die café Charlie Brown op de Vismarkt in Ieper uitbaat. Voormalig schepen Frank Gheeraert (Open Vld), die op de foto’s te zien is, zal zich burgerlijke partij stellen tegen de twee beklaagden. Ze riskeren beiden tot 5 jaar effectief.

7 augustus vorig jaar. Een zwoele zomeravond. In pop-upbar La Brasa in de velden in Langemark is een privéfeest aan de gang. De drank vloeit rijkelijk en de gasten gaan uit de kleren. Wat ze niet weten, is dat ze vanuit het maïsveld naast de zomerbar stiekem worden gefotografeerd. In totaal 188 compromitterende foto’s worden naar enkele aanwezigen gestuurd, onder meer ook naar toenmalig schepen Frank Gheeraert, die samen met zijn vrouw ook aanwezig was. De  anonieme mailer eist in de begeleidende tekst ook dat de zomerbar onmiddellijk wordt gesloten. De afzender doet zich voor als buurtbewoner die last heeft van het nachtlawaai van La Brasa  en die ‘toevallig’ op het naaktfeest stootte toen hij ging kijken. De foto’s die genomen zijn, leiden een eigen leven op het sociale media.

De fotografen namen de foto’s vanuit een maïsveld naast de zomerbar.
Benny Proot De fotografen namen de foto’s vanuit een maïsveld naast de zomerbar.

Privacy

Een week later blijkt dat achter de foto’s helemaal geen misnoegde buurtbewoner zit, maar wel Nicolas Alleman, de ex-zakenpartner van de eigenaar van de zomerbar, en ook uitbater van café Charlie Brown op de Vismarkt in Ieper. Alleman huurde een amateurfotograaf in, de 35-jarige P.B. uit Ieper. 

Nicolas Alleman, de ex-zakenpartner van de eigenaar van de zomerbar, en ook uitbater van café Charlie Brown op de Vismarkt in Ieper.
Flamand Nicolas Alleman, de ex-zakenpartner van de eigenaar van de zomerbar, en ook uitbater van café Charlie Brown op de Vismarkt in Ieper.

“De twee worden vervolgd, omdat ze de foto’s genomen en ook verspreid hebben”, zegt procureur Johan Lescrauwaet van het parket van Ieper. “Het is een inbreuk op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de aanwezigen. Ze worden ook vervolgd voor stalking en schriftelijke bedreigingen.” Met deze kwalificaties riskeren beiden 5 jaar effectieve celstraf. 

Van de foto’s en de heisa errond heb ik enorm afgezien. Leuk is anders, ik word er nog altijd over aangesproken. Zeker nu de zomerbar weer open is. Ik zal met mijn advocaat overleggen welke schadevergoeding we zullen vragen

Frank Gheeraert

Volgens het parket ligt een ruzie tussen Nicolas Alleman en de huidige eigenaar van de zomerbar aan de basis van het voorval. De zaak wordt op 21 oktober ingeleid voor de rechtbank van Ieper. Frank Gheeraert zal zich burgerlijke partij stellen in deze zaak. Bij de gemeenteraadsverkiezingen raakte hij niet meer verkozen als schepen, en hij heeft de politiek ondertussen vaarwel gezegd. Al heeft dit volgens hem niets met de foto’s te maken. 

Frank Gheeraert.
Eric Flamand Frank Gheeraert.

“Ik heb een zaak overgenomen, een bedrijf dat groenten versnijdt, en heb geen tijd meer voor politiek”, zegt Frank Gheeraert. “Van de foto’s en de heisa errond heb ik enorm afgezien. Leuk is anders, ik word er nog altijd over aangesproken. Zeker nu de zomerbar weer open is. Ik zal met mijn advocaat overleggen welke schadevergoeding we zullen vragen.” 

Zomerbar La Brasa in Langemark.
BELGA Zomerbar La Brasa in Langemark.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • San Pauwels

  Zware criminelen worden nauwelijks gestraft... Politici hebben een voorbeeldfunctie en dan heeft die man nog het lef om een schadevergoeding te vragen. Er is sprake van openbare zedenschennis: domein was onvoldoende omheind (lees: inkijk). De landbouwer zou beter een klacht indienen.

 • Lisa Vanfleteren

  De straffen zijn minder wanneer ze iemand omver rijden en vluchtsmisdrijf plegen.... Snappen wie kan......

 • DIRK SPRANGERS

  Schande,ook ik had daar foto's kunnen nemen zoveel ik wou !! 30-40 Meter in het veld gaan,en je had vrij "spel".....

 • Franc saas

  De sex maniakken gaan dus vrij uit, alles mag en alles kan en de Politieker is de leider en die heeft een grote entourage , die kennen als de beste hun weg om er onderuit te komen.