Dovo vernietigt 5.000ste gifbom in nieuwe ontmantelingskamer: “Achterstand van de voorbije jaren is eindelijk weggewerkt”

De militairen van Dovo staan in voor de ontmanteling van giftige fosforbommen.
Lieven Samyn De militairen van Dovo staan in voor de ontmanteling van giftige fosforbommen.
Ontmijningsdienst Dovo heeft zopas de vijfduizendste gifbom vernietigd in de nieuwe detonatiekamer. “De voorraad die zich had opgestapeld tussen het uitvallen van het oude ontmantelingsgebouw en het nieuwe is eindelijk weggewerkt.”

In de kazerne van Poelkapelle werd op 26 april 2017 een nieuwe ontmantelingskamer opgestart. Dat gebeurde nadat de oude in augustus 2012 was uitgevallen. In die 4,5 jaar stapelden de binnengebrachte projectielen zich op. “Tussen 1998 en 2012 werden projectielen met een vloeibare toxische lading ontmanteld in het ontmantelingsgebouw. Door een ontploffing in augustus 2012 was de installatie definitief onbruikbaar geworden. We moesten de gifbommen dus voorlopig opslaan in het kwartier in Poelkapelle tot we een nieuwe ontmantelingsinstallatie in gebruik konden nemen”, klinkt het bij Defensie.

Nieuwe installatie

In 2014 besloot Defensie een nieuwe installatie te kopen en de keuze viel op de Static Detonation Chamber van het Zweeds-Duitse Dynasafe. “Die installatie werd specifiek voor Dovo ontworpen en is dus uniek in de wereld. Ze is hoofdzakelijk verworven voor de vernietiging van alle mogelijke types toxische munitie op een veilige, milieuvriendelijke en verantwoorde wijze. Drie jaar later, in april 2017, was ze officieel klaar voor de vernietiging van giftige munitie.”

Met de nieuwe installatie, die goed was voor een investering van 16,8 miljoen euro, kon het leger in Poelkapelle opnieuw beginnen met de vernietiging van chemisch springtuigen. Dat gebeurt door een hitte te creëren van 550 tot 600 graden Celsius. “Bij die hitte blijven er geen schadelijke stoffen meer over. Het is eigenlijk een verbrandingsoven die voldoet aan de milieuwetgeving en we zorgen ervoor dat alle schadelijke stoffen die bij het proces vrijkomen, vernietigd worden. Alles wat uit de schouw komt, is volledig veilig.”

De nieuwe statische detonatiekamer in Poelkapelle.
Eric Flamand De nieuwe statische detonatiekamer in Poelkapelle.

Identificatie

Iets meer dan drie jaar laten zijn al vijfduizend projectielen met een vloeibare toxische inhoud, onder andere mosterdgas en fosgeen, vernietigd. Deze projectielen waren van Duitse, Franse en Britse origine. “De voorraad gifbommen die zich had opgestapeld, is eindelijk vernietigd. Dit betekent echter niet dat we zulke projectielen niet meer zullen verwerken. Jaarlijks halen we nog ongeveer negenduizend projectielen op in de Westhoek, waarvan ongeveer 10 procent een vloeibare toxische lading bevatten”, weet Dovo. 

De binnenkant van de detonatiekamer.
Flamand De binnenkant van de detonatiekamer.

“Alles begint met een correcte identificatie van het gevonden springtuig op het terrein”, zei Maarten Verburg van DOVO bij de voorstelling van de nieuwe installatie. “Als we vermoeden dat de bommen een giftige lading hebben, volgt een onderzoek met röntgenstralen. Daarna maken we nog een onderscheid tussen een vaste en een vloeibare inhoud.”

Raak niks aan

Wat moet je doen als je oude munitie vindt? “Raak de munitie in geen geval aan! Blijf vooral rustig en verplaats niets. Bel onmiddellijk het nummer 101 en verwittig de politie. Geef hen zo gedetailleerd mogelijk info over aantal, afmetingen en vindplaats. Dovo komt alleen op aanvraag van de politie munitie opruimen of vernietigen”, besluit Defensie. 

Een fosforgranaat gevonden bij wegenwerken.
Lieven Samyn Een fosforgranaat gevonden bij wegenwerken.
De militairen van Dovo moeten geregeld uitrukken wanneer bij graafwerken bommen worden gevonden. Op deze archieffoto vullen ze drie vrachtwagens met bommen uit de Eerste Wereldoorlog.
JVK De militairen van Dovo moeten geregeld uitrukken wanneer bij graafwerken bommen worden gevonden. Op deze archieffoto vullen ze drie vrachtwagens met bommen uit de Eerste Wereldoorlog.
Een archiefbeeld van de bommenvoorraad.
JVK Een archiefbeeld van de bommenvoorraad.
Granaten die klaarliggen voor ontmanteling.
JVK Granaten die klaarliggen voor ontmanteling.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.