DOVO slaat 750 kg munitie aan

AL DERDE VERZAMELAAR DIE DIT JAAR MILITAIREN OVER DE VLOER KRIJGT

Rudy Soen uit Zonnebeke verzamelt ook oorlogsmunitie en kreeg in februari ook al DOVO over de vloer, maar mocht zijn collectie grotendeels - op wat kogels na - houden.
JVK Rudy Soen uit Zonnebeke verzamelt ook oorlogsmunitie en kreeg in februari ook al DOVO over de vloer, maar mocht zijn collectie grotendeels - op wat kogels na - houden.
Nadat in februari van dit jaar al twee verzamelaars uit Zonnebeke en Langemark DOVO-militairen over de vloer kregen, op zoek naar verboden oorlogsmunitie, gebeurde dat nu ook bij een 74-jarige verzamelaar uit het naburige Rumbeke. Daar werd liefst 750 kilogram in beslag genomen en vervolgens in Langemark gestockeerd.

Noël Vandycke bouwde zijn collectie gedurende vele tientallen jaren uit, maar is nu nagenoeg alles kwijt. Waarom de DOVO-militairen na al die jaren net maandag bij hem aanklopten, is niet duidelijk. "Ik kreeg te horen dat hier gevaarlijk spul lag", zegt Vandycke. "Onzin, want alles is hier perfect veilig. Enkele militairen staken zelfs een sigaretje op." Noël werd meegenomen voor ondervraging door de politie, maar mocht later die avond alweer beschikken. Of hij zich voor de rechtbank zal moeten verantwoorden, valt af te wachten. "Al zou ik niet weten waarom", klinkt het. "Ja, ik heb een mooie collectie munitie, onder meer uit de Eerste Wereldoorlog. Maar alles is perfect veilig. Ik ga toch geen risico's nemen door gevaarlijk spul in mijn woning op te slaan?"

Hele avond werk

De DOVO-militairen hadden maandag alvast de hele avond werk om de in totaal goed 750 kilogram oorlogsmunitie - obussen, hulzen, granaten en zelfs enkele vuurwapens - in te laden. De voorraad werd vervolgens overgebracht naar het Kwartier Steenstraat in Langemark- Poelkapelle, waar alles geïnventariseerd wordt. Het gevaarlijke spul wordt daarna vernietigd en in het beste geval krijgt Noël de rest terug. De Rumbekenaar, die vroeger zelf nog obussen onschadelijk maakte, weet niet waarom hij net nu politie en DOVO over de vloer kreeg. "Mijn collectie is het werk van vele tientallen jaren verzamelen", zegt hij. "Veel mensen weten dat, maar nu is er dus blijkbaar een probleem. Er zit niets anders op dan af te wachten."

Onderzoek loopt

Noël is lang niet de eerste in de regio die een fikse hoeveelheid munitie moet afgeven. Eind februari kreeg landbouwer Geert Quaghebeur uit Langemark al DOVO-bezoek, net als verzamelaar Rudy Soen uit Zonnebeke. Die eerste zag zo'n 4.000 stuks in beslag genomen worden, Soen hoop en al wat kogels. "Ik heb me dan ook met hand en tand verdedigd, want mijn collectie was in orde", aldus Soen. "De dingen waar discussie over bestond, heb ik vrijwillig afgestaan. Van de rest moesten die militairen afblijven." Net als Quaghebeur heeft Soen sindsdien nog niets gehoord over de zaak. "Het onderzoek is nog niet afgerond", klinkt het bij de Ieperse parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet. "Dat onderzoek spitst zich uiteraard vooral toe op de inbeslagnames in Langemark. Dat bij dat landbouwbedrijf ook enkele inbreuken op vlak van dierenwelzijn en milieu vastgesteld werden, draagt natuurlijk niet bij tot de snelheid waarmee het dossier afgerond kan worden."