DOVO kampt met personeelstekort

Commandant Glenn Nollet van de militaire ontmijningsdienst Dovo in Poelkapelle, tijdens een educatieve rondleiding over chemische wapens.
Eric Flamand Commandant Glenn Nollet van de militaire ontmijningsdienst Dovo in Poelkapelle, tijdens een educatieve rondleiding over chemische wapens.
De ontmijningsdienst van het leger is dringend intern op zoek naar professionele ontmijners, maar onder meer door de intensieve opleiding, raakt het tekort niet aangevuld. Normaal moeten er 209 ontmijners zijn, terwijl er nu slechts 182 actief zijn. “We moeten prioriteiten stellen bij interventies, maar voor dringende situaties worden geen compromissen gemaakt. Onze opdracht is altijd de bevolking te beschermen.” 

Het Explosive Ordnance Disposive Battalion, beter bekend als het DOVO, heeft kazernes in Meerdaal, Zeebrugge en Poelkapelle. De ontmijningsdienst rukt dagelijks gemiddeld 8 à 9 keer uit voor interventies en verzamelt jaarlijks 200 tot 250 ton aan explosieven, veelal restanten van beide wereldoorlogen. In Zeebrugge wordt onder meer ingezet op duikopdrachten in onze territoriale wateren. Vorig jaar kreeg de dienst 152 oproepen binnen rond verdachte pakketten en dit jaar moest DOVO al negen keer uitrukken voor een plofkraak, waarbij effectief een pakket tot ontploffing werd gebracht.

De dienst kampt echter met een personeelstekort. Terwijl het totale kader voorzien is op 209 manschappen, werken er slechts 182 militairen, die het vele werk moeten zien op te knappen.

Volgens luitenant-kolonel Haustrate is dat hoofdzakelijk te wijten aan de zware opleiding die er aan voorafgaat. “Het duurt zeven jaar om professioneel ontmijner te worden. Na een basistraining van twee jaar, volgt een stage van vijf jaar op het terrein, om te garanderen dat de ontmijners alles onder de knie hebben en de juiste beslissingen kunnen nemen op kritieke momenten. We kunnen altijd tussenkomen, maar we moeten wel prioriteiten stellen. Bij dringend gevaar maken we geen compromissen.”

“We werken met hoogtechnologisch materiaal dat regelmatig moet worden vervangen om mee te kunnen met de technologische evolutie. Maar investeren in materiaal betekent dat de ontmijners veiliger aan de slag kunnen gaan, wat de veiligheid van de bevolking ten goede komt”, aldus Haustrate.

Naar verluidt heeft de helft van de militairen in opleiding het moeilijk om de complexe materie onder de knie te krijgen. Tegelijk zouden in de voorbije jaren te veel ervaren militairen op pensioen zijn gegaan en blijven de jongste collega’s vaak slechts een bepaalde tijd in dienst. Door de besparingen bij Defensie wordt die situatie quasi uitzichtloos. In het bos van Houthulst wordt de bewaking nog steeds door de aanwezige militairen uitgevoerd, maar de kans is niet onbestaande dat de private bewakingsfirma G4S mettertijd deze rol moet overnemen.

Een andere probleem is dat er steeds meer kazernes in onze provincie dicht gaan of dreigen dicht te gaan. Militairen kijken er na verloop van tijd naar uit om terug te keren naar de eigen regio, maar als je bijvoorbeeld in Leopolsburg gevestigd ben, heb je als militair nog weinig perspectief om terug te keren naar West- of Oost-Vlaanderen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.