Denk aan de fietser bij dorpskernvernieuwing

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN LANGEMARK-POELKAPELLE

Ook in de Poelkapellestraat kan het nog heel wat veiliger voor fietsers.
Foto EFW Ook in de Poelkapellestraat kan het nog heel wat veiliger voor fietsers.
Zowel in het centrum van Langemark als in de dorpskernen zijn er punten waar fietsers beter uit hun doppen kijken. Nu is de vraag of de vernieuwing van de dorpskern voldoende fietsvriendelijk wordt aangepakt. Moeten er in de toekomst bijkomende maatregelen worden genomen?

Volgens huidig burgemeester Alain Wyffels (CD&V), die de dorpskernvernieuwing in het laatste jaar van de huidige legislatuur op gang heeft getrokken, werd bij het uittekenen van de plannen voldoende rekening gehouden met het comfort van de fietsers. "Na de afwerking van de dorpskern zal Langemark absoluut fietsvriendelijker worden. In heel het centrum wordt een zone 30 ingevoerd en de vervelende kasseien ruimen plaats voor beton."


Laurent Hoornaert, de lijsttrekker voor Tope 8920, ziet niet meteen de noodzaak van bijkomende ingrepen in de infrastructuur om de veiligheid van de fietsers te verhogen. "Het omschakelen van de vernieuwde dorpskern naar een zone 30 is prioritair, alsook de handhaving ervan."


Verkeersveiligheid is al jarenlang het stokpaardje van Jean-Marie Callewaert van sp.a-Dynamisch, die voorziet dat er zelfs na de afwerking van de nieuwe dorpskern nog steeds probleemzones zullen zijn. "We zullen afwachten en zien hoe het praktisch loopt. Maar er zijn sowieso enkele punten waar het voor fietsers nog veiliger kan. Denk maar aan de nieuw aangelegde snelheidsremmende ingreep ter hoogte van het kruispunt Hooyaardstraat-Lindenlaan. Daar zou eigenlijk een doorgang voor fietsers moeten komen."

Uitstel

Bij N-VA kijken ze verder dan louter het centrum van Langemark. "Voornamelijk de verbinding tussen de dorpskernen moet veel fietsvriendelijker. Als je de belabberde toestand van het fietspad tussen Poelkapelle en Langemark bekijkt, is het intriest dat de vernieuwing hiervan deze legislatuur vooruit werd geschoven. Bij het vernieuwen van de dorpskern in Langemark wordt wat ons betreft voldoende rekening gehouden met fietsers. In de verschillende andere dorpskernen zijn er grote problemen", aldus Dominique Cool. (DCH)