Dakloze spendeert laatste dagen in luxe

KURT SAMYN BIEDT TERMINALE KANKERPATIËNT ZONDER WONING GRATIS FLAT AAN

Vishandelaar Kurt Samyn en Marc Rosmeulen in het appartement.
Foto Flamand Vishandelaar Kurt Samyn en Marc Rosmeulen in het appartement.
De dakloze en terminale kankerpatiënt Marc Rosmeulen (55) woont sinds zaterdagavond in een gratis aangeboden flat boven viswinkel De Zeespiegel in Langemark. De alleenstaande man mocht zaterdag het ziekenhuis Imelda in Bonheiden verlaten. Na een oproep in deze krant bood vishandelaar Kurt Samyn (42) hem kost en inwoon aan.

"Drie weken geleden is mijn moeder Denise (68) gestorven aan kanker", zegt Kurt. "Ze was zelfstandige kinesiste en net op pensioen. Ze woonde hier wat verderop in de Klerkenstraat. Mijn moeder was een mooie vrouw. Ik weet hoe ze heeft afgezien. Wat mijn moeder meemaakte, was niet menselijk. Dat was een ramp. Door haar dood zat ik redelijk diep. We waren beste vrienden. Toen ik in jullie krant het verhaal over Marc las, wilde ik niet dat die mens op straat dood zou gaan."

Open armen ontvangen

Aanvankelijk was voorzien dat Marc Rosmeulen uit Mechelen zich zaterdag zou verplaatsen met de trein en 's avond ging aankomen in het station van Ieper. In laatste instantie kwam daarin verandering. "Mijn zus Greet is hem in het ziekenhuis in Bonheiden gaan ophalen", zegt Kurt. "Hij is hier met open armen ontvangen. Marc had alleen wat bagage mee."

Asbest

"Ik heb drie kwaadaardige tumoren", zegt Marc. "Ik was 22 jaar dakwerker en werd ziek door asbest. Acht jaar geleden werd ik daardoor invalide verklaard. Daarnaast heb ik ook een rokerslong. Ik rook al sedert mijn dertiende. Neen, ik kan het roken niet laten. Het lukt niet. De ene dag rook ik veel, de andere dag minder. Gemiddeld een tiental sigaretten per dag. Ik moet heel veel medicatie nemen. Dat kost me een fortuin. Ik had euthanasie aangevraagd omdat ik het niet meer zag zitten. Het werd me geweigerd. Ik verbleef nu drie weken in het ziekenhuis. Een kwart eeuw geleden zat ik in een echtscheiding en moest mijn huis verkopen. Ik heb een paar LAT-relaties achter de rug. Links en rechts mocht ik ook bij vrienden verblijven. Ik kan geen vijftig meter meer stappen en kan niets dragen. Ik voel me heel heel ziek."

Rokerslong

"Ik kreeg vijfentwintig bestralingen. Chemo kan ik voorlopig niet krijgen omwille van die rokerslong. Binnen drie maanden moet ik bij de dokter op controle. Hiervoor zal ik nu gaan in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. Er is een beetje hoop op genezing."


Marc Rosmeulen is vader van twee kinderen Elke (33) en Tim (31). "Ik heb met hen geen contact meer, al zou ik zeer graag hebben dat daarin verandering komt", zegt Marc tussen een hoestbui door. "Ik ga proberen dat dit in orde komt", aldus vishandelaar Kurt die ook rondtoert naar de markten.


De Bakelandtgemeente heeft er dus een inwoner bij. "Zo'n tweede kans krijg ik niet meer", aldus Marc die nu in een heel mooie flat verblijft. "Eerst wil ik een paar dagen tot rust komen en het natuurlijk gewoon worden. Ik lees graag en ga me niet vervelen."