Burgemeester maakt inkomsten bekend: "Mij hoor je niet klagen"

Burgemeester Alain Wyffels.
Foto Eric Flamand Burgemeester Alain Wyffels.
De politieke inkomsten van alle mandatarissen zullen op de website van de gemeente gepubliceerd worden. Dat voorstel van oppositiepartij N-VA werd op de gemeenteraad goedgekeurd. Burgemeester Alain Wyffels (CD&V) stemde tegen, maar om te bewijzen dat hij niets te verbergen had, deelde hij mee wat hij verdient in de politiek én in het onderwijs.

"Dat er om transparantie wordt gevraagd, vind ik normaal", aldus de burgemeester. "Zelf heb ik absoluut geen probleem om hierover te communiceren." De burgemeester is parttime adjunct-directeur in het volwassenenonderwijs. "Ik werk halftijds om het burgemeesterschap van onze kleine gemeente naar behoren te kunnen uitvoeren", zegt Wyffels. "Bruto ontving ik vorig jaar als burgemeester 48.512 euro, als halftijds adjunct-directeur 32.992 euro. Op beide jobs samen heb ik 28.369 euro bedrijfsvoorheffing betaald. Belangrijk is om de cijfers te kaderen. Persoonlijk vind ik mijn wedde als burgemeester niet overdreven. Maandelijks krijg ik in totaal netto 323 euro meer dan wat een voltijdse adjunct-directeur in het onderwijs zou verdienen."

Open en bloot

Het voorstel voor de publicatie van de politieke inkomsten komt van oppositiepartij N-VA. "We hebben niks te verbergen, ik vind dat de mensen het mogen weten", aldus fractieleider Dominique Cool (N-VA). "We moeten heel transparant zijn. Open en bloot onze politieke inkomsten publiceren." De burgemeester stemde tegen. CD&V vormt in de Bakelandtgemeente een meerderheid met Open Vld en de liberalen stemden voor. Net als de voltallige oppositie van N-VA, sp.a en PROO!. Met deze wisselmeerderheid is het voorstel goedgekeurd. (DBEW)