Bewoners Houthulstseweg boos over wegenwerken: “Kranen werken zelfs over onze auto’s heen”

Wouter Christiaen woont langs de Houthulstseweg maar ergert zich mateloos aan de spaak lopende communicatie over de wegenwerken.
Christophe Deconinck Wouter Christiaen woont langs de Houthulstseweg maar ergert zich mateloos aan de spaak lopende communicatie over de wegenwerken.
De bewoners langs de Houthulstseweg klagen steen en been over de wegenwerken die er volop aan de gang zijn. “Ons geduld is op”, klinkt het boos. “Garages en opritten zijn vaak niet bereikbaar. De kranen werken zelfs over de auto’s heen! Vooral de communicatie laat te wensen over.” De burgemeester vraagt om geduld en begrip.

Op sociale media uiten de bewoners van de Houthulstseweg massaal hun ongenoegen over het gebrek aan communicatie bij de wegenwerken. Niettegenstaande de Houthulstseweg tussen Poelkapelle en Madonna een gewestweg is, heeft de gemeente anderhalf jaar geleden besloten om de communicatie op zich te nemen, om te garanderen dat de burgers zo goed mogelijk zouden worden geïnformeerd. Onder meer Wouter Christiaen trekt van leer. “De maat is vol. In de voorbije maanden zijn er al heel wat fouten gemaakt. Buizen die worden stukgemaakt, water en elektriciteit die onverwacht worden afgesloten, zware problemen met de riolering. De Koekuitstraat is al weken lang de enige uitweg, alleen wordt die gebruikt als werfweg en moet je constant uitwijken voor de vrachtwagens, waardoor je dreigt vast te lopen in de drassige graskant. Deze straat is trouwens volledig stuk gereden. Een van de buren heeft zijn benzinetank lek gereden door kromme rijplaten die over de grootste putten werden gelegd. Kranen werken zelfs tussen de auto’s door en draaien de grijparm er gewoon overheen. Wil je overdag de straat met de wagen verlaten of je huis bereiken, dan moet je met veel geduld laveren tussen de vrachtwagens en kranen, met het risico voor onbepaalde tijd geblokkeerd te zitten. Er zijn intussen al talloze onderaannemers de revue gepasseerd. We weten soms niet wie we moeten aanspreken.”

Buren van Wouter, die wensen anoniem te blijven, hebben het geluk over een bedrijfswagen van hun werkgever te beschikken, want hun eigen wagen staat al geruime tijd vast op hun oprit, door een diepe greppel geïsoleerd van de buitenwereld, ouderen en zieken zitten al weken/maanden vast thuis of moeten stunten uithalen om nog maar hun huis te kunnen verlaten. “Ongeloof, ontgoocheling en frustratie troef”, aldus Wouter. “Na 16 uur is er niemand meer te bereiken bij de gemeente. Hier heerst een totaal gebrek aan communicatie, zowel vanuit het gemeentebestuur, als van bij de aannemers. We hebben hier in geen weken geen politicus meer gezien.”

Per toeval werd de laatste elektronische nieuwsbrief zopas door het gemeentebestuur verspreid. Kleine kanttekening: deze wordt wel enkel per mail verdeeld. “Hier wonen hoogbejaarde mensen die nog nooit een computer van dichtbij hebben gezien. Die moeten bij hun buren te rade gaan voor nieuws over de werken.”

Wie het waagt om het laatste onverharde stuk van de Houthulseweg in de Madonna op te rijden, loopt volgens de buurtbewoners het risico om vast te komen zitten tussen de kranen en bulldozers.
Christophe Deconinck Wie het waagt om het laatste onverharde stuk van de Houthulseweg in de Madonna op te rijden, loopt volgens de buurtbewoners het risico om vast te komen zitten tussen de kranen en bulldozers.

Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V), die de werken als schepen van Openbare Werken al van bij de eerste spadesteek opvolgt, heeft begrip voor het ongenoegen van de bewoners, maar vraagt hen om geduld te oefenen. “Als het verhaal klopt dat er over auto’s heen wordt gewerkt, zal er worden ingegrepen. Dat is ongehoord. Maar ik betreur het dat onze communicatie wordt gehekeld, want we hebben in de voorbije maanden maar liefst drie elektronische nieuwsbrieven verstuurd. Ik hoop dat de inwoners zullen inzien dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Hoe vlotter de wegenwerkers nu kunnen doorwerken, hoe sneller het allemaal achter de rug is. Het laatste stukje asfalt bij de rotonde van Madonna wordt nu eerstdaags gegoten en daarna volgt een tweede laag asfalt over het stuk richting de Broenbeek. Voor de toplaag is het nog wachten tot maart, omdat het dan pas droger en iets warmer wordt.” Een einddatum kon de burgemeester nog niet meegeven.

Inwoners die met vragen zitten, worden aangespoord om ter plaatse contact op te nemen met de werfleiders (te herkennen aan hun witte helm) of via het nummer 058/23.66.06 (firma Norré-Behaegel) of de milieudienst (057/49.09.30).
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Geert Heremans

    Klagen klagen klagen. Iedereen weet dat er in werfzone gewerkt wordt tussen 7en 17u. Daar is dan parkeren niet toegelaten Dus bewoners zouden beter beetje zelf bij de les blijven ipv te klagen dat ze over auto s werken. Klagen dat de weg soms versperd is. ??? Een kraan moet in de grond werken. Kan niet in de lucht ze. Werkverkeer. Respecteer dat. Zo simpel is het. Vecht u vete met gemeente niet uit. Op de straat arbeiders.

  • Marc Haaren

    Je kan geen eieren bakken zonder de schaal te breken hé; waarschijnlijk willen ze het nog wat moeilijker maken voor die wwerkers, maar dan duurt het ook nog eens langer, dat vergeten ze daarbij.