7.500 boze brieven voor Egyptische president

Peter Peene, Christine Descamps, Luc Wouters, Lieve Vandenbussche, Jef Devriese, Marc Dhondt en Axelle Vandendriessche, met op de voorgrond Lavinia, Iljano en Eviana Everaet. 
Foto Deconinck Peter Peene, Christine Descamps, Luc Wouters, Lieve Vandenbussche, Jef Devriese, Marc Dhondt en Axelle Vandendriessche, met op de voorgrond Lavinia, Iljano en Eviana Everaet. 
Een oproep van Wakker voor Vrede uit Langemark heeft maar liefst 7.500 brieven, gericht aan de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi, opgeleverd.

Enkele maanden geleden riep Wakker voor Vrede op om brieven voor de president te schrijven, met daarin de vraag om de beschuldigingen aan het adres van vrouwenrechtenactiviste Azza Soliman kwijt te schelden. Haar hangt 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd, want ze wordt beticht van laster en verraad, omdat ze het als advocate opneemt voor vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Het streefdoel lag op 7.000 brieven, maar uiteindelijk werd afgeklokt op 7.500.


Voor de solidariteitsactie, die wordt gesteund door Amnesty International, werden scholen, bedrijven en verenigingen aangespoord om zoveel mogelijk mensen in te schakelen. "Vooral in West-Vlaanderen kreeg de actie veel weerklank. Toen de brieven werden opgehaald door Axelle Vandendriessche van Amnesty International, hadden we ook de 8-jarige Lavinia Everaet uit Langemark uitgenodigd, om haar te bedanken voor de mooie tekening die ze had gemaakt", verduidelijkt Peter Peene, de drijvende kracht achter het project. De Egyptische president mag nu heel binnenkort een lading boze brieven op zijn bureau verwachten. (DCH)