Waterlek zorgt voor ellende

Joëlle Helaers van bloemenzaak Atelier in haar kelder, die maandag onderliep. Al het materiaal dat op de onderste schappen lag, is voor de vuilbak.
Bollen Joëlle Helaers van bloemenzaak Atelier in haar kelder, die maandag onderliep. Al het materiaal dat op de onderste schappen lag, is voor de vuilbak.
Een waterlek in de Bondgenotenlaan heeft voor heel wat ellende gezorgd. Drie kelders van handelszaken liepen onder water. De brandweer en watermaatschappij werkten samen om het euvel te verhelpen, maar de schade was al geleden. "Mijn hele stock is naar de vaantjes", zegt Joëlle Helaers van bloemenzaak Atelier. "Als ik die vochtige kelder niet snel droog krijg, dreigt alles te beschimmelen".

Het was bij de apotheek Vanbrabant dat men het probleem ontdekte. "Maandagochtend ging ik naar de kelder om onze servers op te starten. Eens beneden hoorde ik een vreemd lawaai. Toen ik poolshoogte nam, zag ik het water binnengutsen langs de straatkant." De brandweer werd gealarmeerd en die plaatste meteen enkele pompen om het water weg te krijgen. "Uiteindelijk valt de schade hier wel mee, maar bij het bankkantoor en de bloemist wat verderop stroomde het water ook stevig binnen."

De Watergroep brak gisteren de straat open recht tegenover de getroffen bloemenzaak, apotheek en het bankfiliaal om de nodige herstellingswerken uit te voeren.
Bollen De Watergroep brak gisteren de straat open recht tegenover de getroffen bloemenzaak, apotheek en het bankfiliaal om de nodige herstellingswerken uit te voeren.

Beschimmelde stock

De Watergroep kwam ter plaatse om het water af te sluiten, waardoor een deel van de straat tijdelijk zonder kwam te zitten. Al waren heel wat zaken gesloten op maandag. "Mijn winkel eigenlijk ook", zegt Joëlle Helaers van bloemenzaak Atelier. "Maar ik was toevallig aanwezig. In eerste instantie had ik niets opgemerkt. Pas toen de buurman alarm sloeg, zag ik dat mijn kelder al goed was ondergelopen. De brandweer heeft het meeste water kunnen wegpompen, maar die laatste centimeters moest ik handmatig weg scheppen. Alle stock die onderaan op de rekken lag, is om zeep. De kelder is ook heel vochtig nu, waardoor ik de komende tijd niets kan opslaan in de kelder. In mijn stiel is het heel belangrijk dat die ruimte kurkdroog is voor onder meer rieten mandjes, aarden potten en oase (groen steekschuim). Zo niet, beschimmeld alles.


De Watergroep heeft de herstellingswerken ondertussen afgerond. "Het ging om het een lek op de vertakking naar het pand aan de Bondgenotenlaan 2. Voor dit gebouw en de twee naburige panden die schade hebben geleden, zijn de schadedossiers opgesteld", zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep. (KBG)