Vanaf 1 september kunstonderwijs in de Villa

VERBOUWING VOORMALIG OFFICIERSGEBOUW IS BEGONNEN

Cultuurschepen Bart De Vos bij de Villa.
Foto Bollen Cultuurschepen Bart De Vos bij de Villa.
De Academie Haspengouw moet op 1 september van volgend jaar terechtkunnen in de Villa, het voormalige officiersgebouw op domein 't Park, aan de Hannuitsesteenweg. De indeling van het gebouw wordt volledig aangepast en de werken zijn intussen ook al van start gegaan.

"Sinds de aankoop van het militaire domein door de stad Landen werd er met verschillende partijen gesproken over een invulling voor de Villa", vertelt schepen van Cultuur Bart J. De Vos. "En zo was er ook de intentie om er ons kunstonderwijs - de Academie Haspengouw - onder te brengen. De academie kent sinds haar oprichting een sterke groei, waardoor de huidige locatie in de Kloosterstraat te klein geworden is. Niet alleen voor de vele leerlingen, maar ook voor het grote aanbod aan lessen muziek, woord en beeld."


Het grote officiersgebouw aan de voorzijde van het voormalige militaire domein EMI 22 bood een mooie kans om die situatie aan te pakken. "Er werd een grondige analyse gemaakt van de huidige en toekomstige noden van de Academie Haspengouw", vervolgt schepen De Vos. "Tegelijk werd er intensief onderzocht wat de mogelijkheden waren voor het samenbrengen van het lokale verenigingsleven uit de kunstsector. De link tussen het kunstonderwijs en de zang-, muziek- en toneelverenigingen is immers erg belangrijk om doorstroming te stimuleren, en leerlingen onder meer podiumervaring te laten opdoen. Al snel werd duidelijk dat de Concertband en de Jeugdconcertband Landen ook nood hadden aan een grotere en modernere locatie."

Slagwerkklas

De indeling van het gebouw werd volledig aangepast. Zo komt er onder meer extra ruimte voor een aparte slagwerkklas. Voorts komen er ook drie nieuwe lokalen voor instrumentenleer en verschillende grote ruimtes voor woordkunst en beeldende kunst. Op de bovenste verdieping komt een groot repetitielokaal, dat ook door culturele verenigingen gebruikt kan worden. En ook ondergronds wordt er een repetitieruimte ingericht, met opslagruimte voor instrumenten en materialen. Tot slot is er ook aandacht voor de uitbouw van een brasserie.


Aannemer Dillen Bouwteam nv is intussen aan de slag gegaan. "De sloopwerken in het gebouw zijn al grotendeels achter de rug en ook met de uitbouw van de ondergrondse repetitieruimte werd al gestart", zegt De Vos nog. "Binnenkort worden de leidingen geplaatst, gevolgd door de opbouw."