San Anton Belgium viert vijfjarig bestaan

Vereniging zet zich zin voor honden in asiel in Spanje

Leden van San Anton met enkele honden.
Bollen Leden van San Anton met enkele honden.
San Anton Belgium viert zondag de vijfde verjaardag van de vereniging met een herfstwandeling in Laar. "In die vijf jaar hebben we voor liefst achthonderd honden een liefdevol gezin gevonden."

San Anton wordt gevormd door een groep Belgische vrijwilligers die een asiel in Spanje ondersteunen. "In 2013 kregen we een noodoproep binnen uit Moron de la Frontera in Spanje", vertelt voorzitster Ingrid Van Gucht. "Het asiel, dat volledig afhankelijk is van buitenlandse steun, had al dagenlang geen eten meer voor de tweehonderd honden die er verbleven. We hebben meteen een grote inzamelactie op poten gezet en stuurden vijftien volle paletten naar het asiel. Ter plaatse bleek de toestand echter nog erger te zijn dan verwacht: dode honden, uitgemergelde dieren,... Ons hart brak."

Ingrid en haar team bleven niet bij de pakken zitten, en besloten om meteen tot actie over te gaan. "We hebben de dieren verzorgd en gevoed, en meteen ook een 'fosterprogramma' met meters en peters opgestart. In het eerste jaar hebben we meteen alle honden de nodige voeding en vaccins kunnen geven. Ondertussen zijn ze ook gesteriliseerd en uitgerust met een chip en paspoort. De meeste honden kunnen geadopteerd worden, maar sommige zijn te zwaar getraumatiseerd en blijven in het asiel. Daar zijn alle kennels intussen ook vernieuwd."

San Anton is een kleine organisatie met drie vaste medewerkers en een handvol vrijwilligers. "Maar we zijn trots op alles wat we tot dusver konden verwezenlijken."

De vereniging organiseert een heel jaar door wandelingen en evenementen om geld voor de vzw in te zamelen. "Elke schenking is welkom", zegt Ingrid. "We zijn ook steeds op zoek naar opvanggezinnen in België. Ook voor onze pups is dat belangrijk om te kunnen socialiseren in het dagelijkse leven."

Komende zondag wordt een feestwandeling georganiseerd voor het vijfjarig bestaan van San Anton. "Onze Spaanse vrijwilligers zullen die dag speciaal naar België komen", zegt Ingrid. De vereniging nodigt iedereen uit om mee te komen wandelen. Afspraak om 13 uur aan de Tiendschuur, Heuvelhofstraat in Laar. Meer info op www.sanantonbelgium.be of op de Facebookpagina.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.