Politie plukt 39 transmigranten van de trein

Gecoördineerde actie moet overlast tegengaan

Transmigranten worden van de trein gehaald in Landen.
Bollen Transmigranten worden van de trein gehaald in Landen.
Tijdens een politieactie gericht op transmigranten in het arrondissement Leuven — en dan specifiek de stations Vertrijk en Landen — werden in de nacht van maandag op dinsdag 39 mensen administratief aangehouden. Vier minderjarigen werden ter beschikking gesteld van de dienst Voogdij, de overigen werden overgedragen aan de dienst Vreemdelingenzaken.

De meeste transmigranten die opgepakt werden, waren mensen uit Eritrea. Ze werden allen geïdentificeerd, waarna er een administratief verslag opgesteld werd voor de dienst Vreemdelingenzaken. Achttien transmigranten werden intussen ook al overgebracht naar gesloten centra. Tijdens de actie werd ook nog een persoon bestuurlijk aangehouden omdat die de controle door de politie probeerde te verhinderen.

Vervolgens werden ze geboeid.
Bollen Vervolgens werden ze geboeid.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en burgemeester van Boutersem Sarah Boon volgden de actie op het terrein. "Er worden nagenoeg dagelijks tientallen transmigranten gespot die proberen om op een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk te klimmen", zegt Boon. "De politie krijgt regelmatig klachten over overlast, en soms worden zelfs de truckers zelf lastiggevallen. In het verleden werd de wachtzaal van het station in Vertrijk 's avonds al gesloten omdat transmigranten er de nacht doorbrachten. Nu merken we dat ze hier 's avonds met de trein toekomen en dan te voet naar de 'verloren brug' trekken, om zo de snelwegparking in Willebringen te bereiken en daar hun geluk te beproeven. En als ze geen vrachtwagen vinden, dan keren ze terug naar het station of blijven ze op of rond de parking slapen."

29 Transmigranten werden in het station van Landen aangehouden.
Bollen 29 Transmigranten werden in het station van Landen aangehouden.

Of de parking dan niet beter gesloten wordt? "Dat heeft geen zin", meent Boon. "Er is plaats voor zo'n vijftien trucks en die chauffeurs moeten toch ook ergens op tijd kunnen rusten. Er zijn al zoveel andere parkings gesloten. Onze lokale politie patrouilleert er regelmatig, maar de overlast blijft. Niet fijn voor de buurtbewoners. We hebben al een onderhoud gehad met minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de gouverneur. Soms krijg je de indruk dat het dweilen met de kraan open is. Vandaar ook deze grootscheepse actie. Hopelijk heeft die een ontradend effect. En er zullen nog soortgelijke controles volgen."

Alle betrokkenen werden geïdentificeerd en er werd een administratief verslag opgesteld voor de dienst Vreemdelingenzaken.
Bollen Alle betrokkenen werden geïdentificeerd en er werd een administratief verslag opgesteld voor de dienst Vreemdelingenzaken.

Ook in Landen wordt de jongste maanden een forse toename vastgesteld van het aantal transmigranten die dagelijks per trein afzakken met één doel voor ogen: het Verenigd Koninkrijk bereiken. Wanneer ze op de parking in Landen geen transport vinden, blijven ze op de Ravel overnachten, wat overlast veroorzaakt. Ook hier stuurde de politie extra patrouilles op pad.

Aan de actie namen in totaal zo'n vijftig agenten van verschillende politiezones deel. De lokale korpsen kregen bijstand van onder meer de spoorwegpolitie en de federale gerechtelijke politie.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.