Landen Leeft wil handelscentrum nieuw leven inblazen

Foto Bollen
De handelaars uit Landen bundelden eind vorig jaar de krachten in de vzw Landen Leeft. Dit weekend vindt de eerste activiteit van de vzw plaats: de Fashion Days. Elke maand zal er ook een After Work Shopping-avond georganiseerd worden. En om de straten aantrekkelijker te maken, is de vzw gestart met de bestickering van leegstaande handelspanden. "Op die manier worden de panden ook in de kijker gezet en worden ze misschien sneller verhuurd of verkocht."

De handelaars in Landen sloegen eind vorig jaar de handen in mekaar en richtten samen een vzw op: Landen Leeft. "We doen ons uiterste best om de handel en wandel in Landen nieuw leven in te blazen", zegt voorzitter Marc Lescrenier. "Om dat doel te bereiken, werken we aan allerlei acties. Dit weekend vindt de eerste activiteit plaats: de Fashion Days. Vrijdag, zaterdag en zondag zetten de fashionzaken in Landen de deuren wagenwijd open en trakteren ze klanten op een hapje en tapje. Ook verschillende horecazaken blijven open."


Landen Leeft wil ook starten met After Work Shopping, een gloednieuw initiatief in de regio. "Op een vaste avond in de maand willen we shoppers uitnodigen voor een avondje shoppen", zegt Lescrenier. "De bedoeling is om ook de horeca hierin te betrekken, zodat we wat leven in de brouwerij bengen." Om de acties te financieren beschikt de vzw over de promotaks.

Promotaks nog niet geïnd

"Voorlopig werd die nog wel niet geïnd", zegt schepen van Handel en Middenstand Iris Vander Schelde (Open VLD). "Dat komt omdat de financiële dienst de afgelopen tijd haar handen meer dan vol had, maar het ingeschreven bedrag van 32.000 euro zal binnenkort overgemaakt worden op de rekening van de vzw."


Ook de dienst economie is druk in de weer om meer leven te krijgen in het Landens handelscentrum. "De dienst is gestart met het bestickeren van de leegstaande handelspanden", zegt schepen Vander Schelde.

Stickers over leegstand

"Leegstaande handelspanden worden op die manier in de kijker gezet en kunnen zo sneller verhuurd of verkocht worden. En bovendien wordt de straat er aantrekkelijker en aangenamer door. De dienst economie schrijft momenteel alle eigenaars van leegstaande handelspanden aan. De bestickering is volledig gratis voor de eigenaars. Daarnaast geeft de stad Landen beginnende handelaars een duwtje in de rug in de vorm van een subsidie voor starters. En tot slot is er de actie rond de pop-up stores. We zorgen voor financiële ondersteuning, namelijk 200 euro voor publiciteitskosten en 200 euro voor inrichtingskosten."


Na de Fashion Days pakt Landen Leeft uit met de Paasactie 'Vlieg met de klokken terug naar Rome'. Paaszaterdag zullen twee reuzenpaashazen paaseitjes uitdelen in het centrum van Landen. Klanten maken bij elke aankoop in het kernwinkelgebied kans op een duoticket voor een vlucht naar Rome of een andere bestemming."


Het laatste weeked van juni volgt ook nog een lentebraderie, het laatste weekend van augustus een herfstbraderie. Op 11 en 12 oktober vindt een tweede editie plaats van de Fashion Days.


Meer info op 011/88.03.18 of via economie@landen.be (VDT)