Kobe Lecompte start online ondersteuning
voor alcoholisten: “Schrijnend te zien hoeveel mensen nu hervallen”

Kobe Lecompte.
Kobe Lecompte.
Kobe Lecompte richtte onlangs een AA-afdeling op in Landen, maar door het coronavirus kunnen er geen fysieke bijeenkomsten meer plaatsvinden. Dus start hij met online ondersteuning en dat is meer dan nodig, merkt hij. “Het is schrijnend om te zien hoeveel mensen er hervallen in deze moeilijke periode, maar het is ook beangstigend hoe mensen in deze periode meer gaan drinken.”

Als ervaringsdeskundige begeleidt Kobe mensen met een alcoholprobleem. Hij zoekt samen met de persoon die wil stoppen met drinken naar een haalbare weg voor een nuchter leven. Of hij organiseert familiegesprekken. Hij brengt gezinnen van een persoon met een alcoholprobleem samen om elkaar te aanhoren en oplossingen te vinden voor het probleem.

“In deze coronaperiode vinden we het heerlijk om van thuis uit te werken, maar voor veel mensen is het een moeilijke periode. Alcoholisten hebben nood aan structuur en die valt nu weg”, stelt Kobe vast. “Praatgroepen komen niet meer samen omdat het niet meer mag. Je moet weten dat praatgroepen voor veel alcoholisten heilig zijn. Mensen zweren hierbij. Mensen die op wekelijkse basis naar hun praatgroep gaan, hervallen niet. Dat is een feit. Maar als je dat wegneemt, gebeuren er drama’s.” 

“Ik ken een hele hoop mensen die al heel lang nuchter zijn en dat wijten aan hun wekelijkse bezoeken aan hun praatgroepen”, vertelt Kobe. “Je wil niet weten wat er momenteel gaande is voor die mensen. Iemand die ik bijsta en die al 20 jaar sober is, is door deze coronacrisis hervallen. Zijn dagstructuur, die uur per uur wordt vastgelegd, valt door het thuiszitten helemaal weg. En dat zorgt voor grote paniek. Het is echt niet gemakkelijk voor hen om de situatie vol te houden, zonder de begeleiding.”

Kobe Lecompte samen met Jan Prud'homme in 2019 bij de start van de AA-afdeling.
VDT Kobe Lecompte samen met Jan Prud'homme in 2019 bij de start van de AA-afdeling.

Psychologische klachten

Daarom neemt Kobe de laatste tijd telefonisch contact op met de mensen die hij volgt en hij moet toegeven dat het over het algemeen niet goed gaat met hen. “We spreken samen een dag en uur af, en dan contacteer ik hen. Wat ik tot nu toe heb vernomen, is schrijnend. Mensen hervallen in grote getallen en aangezien een verslaving ook vaak hand in hand gaat met psychologische aandoeningen, worden de psychologische klachten alsmaar groter. Ik vrees dat tegen het einde van de coronacrisis 6 op 10 mensen met een alcoholverslaving hervallen is. Er zijn ook vaste mensen die ik niet kan bereiken, de kans is groot dat zij hervallen zijn. Ik vertrouw er wel op dat ze mij op hun eigen ritme later opnieuw zullen contacteren.”

“Daarnaast merk ik ook dat veel mensen méér beginnen te drinken door het thuiszitten. Mensen kunnen tijdelijk niet aan het werk, en hebben daardoor extra veel tijd. Maar ook mensen die van thuis uit werken, kunnen ‘s avonds nergens naartoe en maken het dus thuis extra ‘gezellig’, vaak met alcohol erbij. Dit is een gevaarlijke situatie, want gewoontes kweek je snel, zeker als het om alcohol gaat. Ik vrees dan ook dat we met z’n allen na de coronacrisis meer zullen blijven drinken.” 

Mensen vinden de stap misschien minder groot als ze een gesprek kunnen aangaan zonder het huis ervoor te moeten verlaten en via deze manier heb ik ook een breder bereik

Kobe Lecompte

Nieuw publiek

Via collega’s had Kobe gehoord over het gebruik van het communicatieplatform Zoom. Het maakt het mogelijk om op een comfortabele manier in gesprek te gaan met of zonder videobeeld. “Ik heb meteen een account aangemaakt en hoop via deze weg mijn vaste mensen weer te kunnen opvissen. Tegelijk hoop ik ook een nieuw publiek te bereiken. Mensen vinden de stap misschien minder groot als ze een gesprek kunnen aangaan zonder het huis ervoor te moeten verlaten en via deze manier heb ik ook een breder bereik. Er zijn mensen aan de andere kant van België die mijn hulp vragen.”

“Ik geloof dat ik ook via de digitale weg deze mensen kan helpen. Bij een eerste contact laat ik hen altijd hun achtergrond schetsen, en op basis daarvan maak ik een persoonlijk plan van aanpak. Dan heb ik meteen een beter zicht op wat nodig is. Is een opname nodig, kan ik doorverwijzen, volstaan enkele gesprekken of is het een proces van lange termijn? Deze vragen kunnen ook telefonisch beantwoord worden.”

Zit je met vragen rond jouw alcoholgebruik? Of maak je je zorgen om het alcoholmisbruik van mensen die je lief zijn? Neem dan contact op met Kobe via mail naar kobelecompte@gmail.com en op het nummer 0487/85.76.80.