Kasteelhoeve verwelkomt vijf steenuiltjes

In de steenuilenkast van de Kasteelhoeve zijn vijf jongen geboren.
Foto Bollen In de steenuilenkast van de Kasteelhoeve zijn vijf jongen geboren.
Door de Kasteelhoeve in Wange stroomt veel groen bloed. De seminarielocatie draagt dan ook niet voor niets met trots De Groene Sleutel, een internationaal kwaliteitslabel voor duurzame verbouwing en beheer. De kerkuil, torenvalk en nog vele andere vogels broeden er daarom graag en ongestoord hun jongen uit. Sinds kort is er ook succes geboekt in de steenuilenkast, die er al enkele jaren hangt.

Kobe Lecompte en zijn collega van de Steenuilenwerkgroep André Vanmarsenille troffen zopas tot hun grote verrassing een nest van vijf jonge steenuilen aan in de Kasteelhoeve samen met een grote voorraad muizen. "Ze waren nog maar enkele dagen oud en zagen er stralend gezond uit", aldus Kobe. "De ouders van de jongen zijn er vroeg bij want in het algemeen zit de steenuil nu nog op eieren. Sommige broedsels zijn zelfs nog niet eens compleet."


Een steenuil legt gemiddeld tussen de vier en acht eieren. "Jammer genoeg halen er weinig steenuiltjes hun eerste verjaardag", weet André. "Dat is te wijten aan slechte weersomstandigheden of ze worden verkeerslachtoffers. Het is ook zo dat de steenuil vaak geen geschikte broedplaats meer kan vinden door bomen die omvallen of worden gekapt en niet worden vervangen."


Met een voorlopig aantal van 24 eieren en al tien jongen in de 21 steenuilenkasten in Landen zijn André en Kobe best tevreden. Ze besluiten dat het een goed jaar zal worden voor de steenuil. "Dat maakt het barslechte jaar van 2016 weer een stukje goed, want vorig jaar sneuvelden er vele jongen omwille van het slechte weer. En als we nu allen wat voorzichtig rijden en af en toe een boom aanplanten, komt alles in orde met onze vijf mooie rakkers in de Kasteelhoeve, want ook zij leggen volgend jaar hun ei." Meer info via www.natuurpunt.be of www.kasteelhoevewange.be. (VDT)