Hageland zet zich schrap voor hittegolf

In De Beemden in Landen is het leuk spelen in het water.
Bollen In De Beemden in Landen is het leuk spelen in het water.
Vandaag kregen we al een voorproefje van de hittegolf, die de komende dagen nog wat verder aanzwelt. Het was dus voor mens en dier zoeken naar verkoeling. Dat kon bijvoorbeeld in het zwembad van Landen, dat door de stad gratis toegankelijk werd gemaakt voor haar inwoners.

“Ook de komende dagen, tot en met vrijdag, kan je gratis gaan zwemmen”, zegt burgemeester Gino Debroux (L’anders). “Kom dus gerust een verfrissende duik nemen.” En Landen heeft nog een troef in huis bij warm weer, namelijk het speellandschap in domein De Beemden, waar water een belangrijke rol krijgt. De kinderen kunnen bijvoorbeeld door middel van treksluizen de waterraden in werking zetten. En de ouders kunnen ondertussen genieten van het aangelegde zandstrand of van een drankje op het terras van De Rietgors. 

In Heldenland, de Tiense speeltuin aan het Martelarenplein, werd er voor afkoeling gezorgd door de installatie van een waternevel door de vzw Speranza, de vereniging die deze week de Heldenbar uitbaat. En daar genoten van de kinderen van turnkring Pro Patria Wijgmaal heel erg van tijdens hun bezoek aan Heldenland. “En we verkopen deze week ook ijsjes, frisse drankjes en watermeloen”, zegt Kristof Vangoidsenhoven van Speranza. In BKO Budingen worden de activiteiten aangepast deze week. “De geplande uitstappen gaan niet door”, klinkt het. “We blijven nu veel binnen. Als het mogelijk is, spelen we buiten in de schaduw waterspelletjes. We plannen meer georganiseerde drankmomenten en voorzien meer fruit en waterijsjes.”

Ijsthee en voetbaden

Voor de ouderen is het ook puffen en zweten. De woonzorgcentra in onze regio schakelen het hitteplan in. “Dat was voor de eerste keer in juni van kracht, en nu ook deze week”, zegt Brenda Ladangh, dagelijks verantwoordelijke woonzorgcentrum Oleyck Landen. “Activiteiten en maaltijden worden tijdens het hitteplan aangepast. Er worden bijvoorbeeld frisse desserten, cocktails of ijsthee gemaakt als activiteit, we geven voetbaden en de intensiteit van gymnastiek en kiné worden aangepast.”

Ook de ziekenhuizen in de regio nemen hittemaatregelen. “Er is bijvoorbeeld extra water voor patiënten en medewerkers, de kamers worden verduisterd waar kan en patiënten worden extra opgefrist”, zegt Liezel Pauwels van RZ Tienen. “En we trakteren iedereen elke dag op een ijsje of meloen. Dat wordt altijd geapprecieerd. Vandaag hebben we al zo’n 30 dikke meloenen versneden om uit te delen aan medewerkers en patiënten en voor deze week alleen al zijn er 2.000 extra ijsjes besteld.” Ook het AZ Diest heeft extra ijsjes in huis gehaald. “Niet alleen de patiënten kunnen daarvan genieten, ook ons personeel mag mee smullen”, zegt Martine Mouling, directiesecretaresse. “Er zijn ook extra ijsblokjes beschikbaar om in het drinkwater van de patiënten te doen. Zo hebben zij steeds fris water.”

Modderbad

“We doen ons best om de warmte buiten te houden en voor circulatie te zorgen”, zegt Sebastien Tonneus van het Dierenasiel van Tienen. “Tijdens de laatste hittegolf zagen we dat de ventilatoren wel degelijk voor soelaas zorgden. En uiteraard zorgen we continue voor vers water. De wandelaars komen pas ’s avonds langs om een toer met de honden te maken, wanneer het wat frisser aanvoelt.” Bij hondenhotel Aurago in Zoutleeuw worden er badjes gegeven en ijsjes geserveerd. Bij de vzw Poezenpootjes in Geetbets worden de rennen koel gehouden met gordijnen. “En in elke kom wordt een groot ijsblok gezet, een flesje met water uit de diepvries”, zegt Nadia Najem. “Ook onze opvangkonijnen krijgen dat.” Bij de vzw Pantouf in Kortenaken worden dan weer extra zeilen en een tent gezet om meer schaduw te bezorgen aan de zestig dieren. “En niets is zo leuk dan met varkens Guus en Fons ene verfrissend moddervoetenbad te nemen”, zegt Yelle Ergo lachend.

Ecowerf laat ook weten dat het afval de hele zomer lang vroeger opgehaald wordt, vanaf 6 uur. “De ophaalploegen krijgen elke dag voldoende gekoeld water, bescherming tegen de zon in de vorm van gepaste zomerwerkkledij, een petje en zonnebrandolie en bescherming tegen insecten”, zegt Jos Artois, diensthoofd communicatie. EcoWerf vraagt de inwoners ook om een bezoek aan het recyclagepark uit te stellen tot na de zeer warme dagen. “Zo kunnen de recyclageparkwachters voldoende drinken en rusten in de schaduw of in hun cabine met airco. Indien een bezoek aan het recyclagepark niet kan uitgesteld worden, komen inwoners best tussen 17 uur en 19.15 uur.”

In beleefhoeve Pantouf nemen ze een modderbadvoetenbad samen met Guus.
Bollen/VDT In beleefhoeve Pantouf nemen ze een modderbadvoetenbad samen met Guus.
In Heldenland werd vandaag een waternevel geplaatst.
Bollen/VDT In Heldenland werd vandaag een waternevel geplaatst.
In hondenhotel Aurago krijgen de hondjes aan badje.
Bollen/VDT In hondenhotel Aurago krijgen de hondjes aan badje.
Bij De Poezenpootjes wordt het water extra gekoeld.
Bollen/VDT Bij De Poezenpootjes wordt het water extra gekoeld.
Verpleegkundigen Cindy Maes (links) en Kathleen Vanmeensel (rechts) van Kort Verblijf RZ Tienen: “IJskoude meloen werkt verkoelend voor onze patiënten maar ook voor ons. Morgen delen we verfrissende ijsjes uit.”
Bollen/VDT Verpleegkundigen Cindy Maes (links) en Kathleen Vanmeensel (rechts) van Kort Verblijf RZ Tienen: “IJskoude meloen werkt verkoelend voor onze patiënten maar ook voor ons. Morgen delen we verfrissende ijsjes uit.”
On woonzorgcentrum Oleyck worden verfrissende cocktails gemaakt als activiteit.
Bollen/VDT On woonzorgcentrum Oleyck worden verfrissende cocktails gemaakt als activiteit.
In woonzorgcentrum Keienhof in Tienen  krijgen de mensen een verfrissend voetbad.
Bollen/VDT In woonzorgcentrum Keienhof in Tienen krijgen de mensen een verfrissend voetbad.
Het zwembad van Landen is gratis toegankelijk voor de Landenaren.
KRISTIEN BOLLEN Het zwembad van Landen is gratis toegankelijk voor de Landenaren.
LANDEN-hitte-de beemden
Bollen LANDEN-hitte-de beemden
LANDEN-hitte-de beemden
Bollen LANDEN-hitte-de beemden
LANDEN-hitte-de beemden
Bollen LANDEN-hitte-de beemden
LANDEN-hitte-de beemden
Bollen LANDEN-hitte-de beemden
LANDEN-hitte-de beemden
Bollen LANDEN-hitte-de beemdenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.